Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Kora tavaszi munkálatok

2020. február 13
megtekintések5527
Kora tavaszi munkálatok

 Eljött a tavasz, irány a kert!!! 
 Tekintsük át gyorsan, milyen munkák várnak ránk a szezon kezdetén!

 Az első, és talán a további kert ápolás szempontjából a legfontosabb feladat a tél végi lemosó permetezés elvégzése. Amennyiben ezt helyesen és alaposan elvégezzük, sok bosszúságtól, és még több növényvédelmi munkától óvjuk meg magunkat a továbbiakban. Fontos, hogy megfelelő időben, és megfeelő permetszerrel végezzük a védekezést. Legjobb időpont a permetezésre egy derűs, lehetőleg csapadék mentes, és 5°C feletti hőmérsékletű nap. Iyenkor még nem kell ügyelni a perzselésre, mert a nap még nem olyan erős. Viszont figyelni kell, hogy ne fújjon erős szél, és lehetőleg 12 órával a munka elvégzése utáni időtartamban ne essen jelentős mennyiségű csapadék. Kereskedelmi forgalomban szabad forgalmi kategóriájú szerek sokasága alkalmas lemosó permetezésre. Legjobb, ha szakembertől kérünk segítséget, és szakboltban, kertészetekben szerezzük be a permetező anyagot.

 Általánosságban mondhatjuk, hogy legalkalmasabbak a kén-, és réztartalmú vegyszerek, - esetleg rovarölő szerrel kombinálva-, amelyeket megfelelő higítással, bőven adagolva juttatunk ki a védendő területre. Esetleg tehetünk a szerhez tapadás fokozó szert is, ezáltal a folyadék jobban fog tapadni a növényhez. Nagyon figyeljünk oda arra, hogy saját magunkat megfelelően védjük a vegyszertől. Kesztyű, sapka, maszk, teljes testet fedő védőruházat mindenképp legyen rajtunk; és ne feledjünk a munka elvégzése előtt, és után is sok vizet inni!

 A másik, ilyenkor fontos feladat a fák, cserjék metszése. Ez egy elég összetett munkálat, de a legfontosabb tudnivalók a következők: 

 A gyümölcsfák termőkora fajtától függően 20-40 év közé tehető. Ezt a termőkort igyekszünk minél jobban kihasználni a metszés segítségével. Fiatal, nemrégiben telepített csemetéinken csak alakító metszést végzünk. Ennek legjellemzőbb alap formája, amikor a központi tengely mellett 4-5 oldalvezérágat hagyunk meg. A fővezérág legyen hosszabb, a mellék vezérágak rövidebbek. Ezáltal kialakítjuk a koronaformát.   Idősebb, termő gyümölcsfáinkat már kissé jobban kell metszenünk. Ezeknek a fáknak a metszésénél tartsuk szem előtt azt a szempontot, hogy a lombkoronát megfelelően érje napfény, és kellően be tudjuk juttatni a későbbiekben is a permetszert.
 A koronában befelé törekvőket, keresztbe növőket tőből ki kell metszeni, ezen kívül, ha túl sűrű, akkor ritkítani szükséges a vesszőket.
 A gyökérből, illetve a fa tövétől kiinduló sarjhajtásokat - ún.fattyúhajtásokat - se sajnáljuk kivágni, mert ezek csak a tápanyagot és a vizet veszik el a fától; valamint agresszívan növekednek.
 A bogyós gyümölcsök metszésénél általános szempont, hogy a felkopaszodott vesszőket megritkítjuk, ezzel helyet adva az újaknak. A málna és a szeder letermett vesszőit tőből vágjuk ki, úgy, hogy még csonk se maradjon.

 A tearózsa fajtákat meg kell ritkítani; az erősebbeket hosszabbra, a gyenge vesszőket rövidebbre vágjuk. A futó fajtáknál csak a felkopaszodott részeket vágjuk vissza. Minden esetben a sebzések helyén használjunk fakezelő anyagot, úgynevezett fagélt, hogy lezárjuk a felületet, ezáltal megakadályozva a fertőzések kialakulását.

 

 Budaörs 2020.02.13.

Másolás a szerző engedélye nélkül tilos!

Közreműködött:
Deák Gabriella
kertészemérnök