Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Rákóczi u. 40  |  Budaörs, Kinizsi u. 1-3.

Készülődés a tavaszi ültetésre - márciusi magvetés

2021. február 19
megtekintések437
Készülődés a tavaszi ültetésre - márciusi magvetés

Közeledik a tavasz, már csak alig pár hét van hátra, míg elkezd zöldülni a fű, előbújik a tulipán, a nárcisz és a fák bimbói is virágba borulnak. 

A hagymás növényeket, mint például a tulipán, a nárcisz vagy a jácint, már ősszel el kellett ültetnünk ahhoz, hogy tavasszal virágozzanak. Ők a tavasz érkezésének első hírnökei, azonban csak akkor gyönyörködhetünk a csodálatos virágaikban, ha már előző szeptemberben elültettük őket. 
A hagymás virágok már az első, meleg napok után váratlanul kibújnak a földből, látványosan virágoznak, majd néhány hét múlva elszárad a levelük és teljesen eltűnnek.A tavasz első napjaiban-heteiben érdemes a kertünket alaposan felkészíteni az ültetésekre. Ilyenkor kell a legnagyobb figyelmet a talaj előkészítésére szentelni.
No de milyen zöldségeket ültessünk el már tavasszal? Mire figyeljünk a kezdetekben?
 
Fontos, hogy márciusban azon magok vetését kezdjük, amelyek még alacsonyabb hőmérsékleten is jól csíráznak. Ilyen például a borsó, a sárgarépa, a petrezselyem, a spenót, a sóska, a fejes saláta, a vöröshagyma és a hónapos retek is. 
A vetés akkor optimális igazán, ha a talaj átlaghőmérséklete eléri a 10-12 °C fokot. 

A paradicsomot, a paprikát, a padlizsánt és a cukkinit minél hamarabb kell elvetni és minél később kell betakarítani is, hiszen így kaphatunk nagyobb terméseket. 
Milyen vetőmagokat érdemes még vásárolnuk ebben az időszakban?

Mángold, cékla, lóbab, cikória, karalábé, fehérrépa, paszternák mind olyan zöldség, amelyek termését már akár a nyári hónapokban is fogyaszthatunk, ha kora tavasszal elültetjük őket. 
A hagymafélék közül a póréhagymát, újhagymát és a téli sarjadékhagymát (kötözőhagymát) ajánljuk.
A fűszernövények közül elkezdhetjük a medvehagyma ültetését, a koriandert, a kaprot és a vízitormát, de ezeket a fűszernövényeket akár cserépben is felnevelhetjük.