Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Korallvirág

2020. január 27
megtekintések6111
Korallvirág

 A korallvirágot mindenki ismeri. Szeretjük, mert színfolt a szürke, téli napokban; szeretjük, mert kevés gondozást igényel; és szeretjük, mert könnyű beszerezni, és nem költséges.

 Rengeteg színben, és virág változatban kapható már az egyszerű virágútól, a telt virágúig, de már csüngő változata is megjelent a piacon.

 


 A korallvirág (Kalanchoe), Madagaszkáron őshonos, a varjúhájfélékhez (Sedum) tartozó nemzetség.
Hazánkban, és Európa szerte, szobanövényként tartható.
 Húsos levelei sötétzöldek, tele vannak vízzel, ezért csak mérsékelt öntözést igényel, de azért hetente egyszer öntözzük meg, amennyiben már nem nedves a földje! A száraz levegőt jól tolerálja, nem igényel párásítást, ezért is tökéletes szobanövény.
 Januártól, júniusig virágzik, és kedveli a közvetlen napfényt. Nyáron ki lehet tenni a szabadba, de ha tűző napra kerül, kissé több vizet igényel.

 

Virágzásához, minimum 8 órás megvilágítás szükséges, akkor bőségesen virágzik. Mint a legtöbb virágos növénynél, itt is, minden esetben le kell csipkedni az elnyílott virágokat, mert csak ebben az esetben tud újabbakat hozni. Sajnos sokszor azzal „rontjuk el” virágainkat, hogy nem fordítunk erre a mozzanatra kellő figyelmet, vagy épp, csak lustaságból nem tesszük meg. Amennyiben elmulasztjuk, csak a növény leveleit nézegethetjük a továbbiakban.

 Fontos a megfelelő tápanyag – utánpótlás is. Tavasztól, őszig tápoldatozzuk, hetente egyszer a korallvirágot. Megfelelő az általános, a pozsgásoknak, vagy a szobanövényeknek való tápoldat.

 Tavasszal érdemes a zöld hajtásokat is visszametszeni, mert így kompaktabb, tömöttebb növénykénk lesz, sok levéllel. Ezeket a levágott kis hajtásokat, azonnal be is dugdoshatjuk a földbe, mert nagyon könnyen meggyökeresednek, így dugványozzuk a korallvirágot. Egyszerű általános virágföldet keverjünk el egy kis homokkal, vagy direkt kaktuszföldbe tegyük a dugványokat.

 Leggyakoribb probléma, hogy a növény, egy idő után elkezdi hullatni a leveleit. Ennek több oka is lehet. Vizsgáljuk meg először is, hogy a virág nincs – e hidegben (10⁰C alatt), vagy nem száradt – e ki túlságosan, esetleg nem lett -e túlöntözve. Amennyiben ezek nem állnak fel, akkor gyanakodhatunk levéltetvekre, vagy pajzstetvekre. Ezek ellen védekezhetünk egyszerű, szappanos vizes lemosással, esetleg csalánteás törölgetéssel, vagy kertészetben kapható, környezetbarát rovarirtóval.

 

Budaörs

2020. január 21.

Másolás a szerző engedélye nélkül tilos!

Közreműködött:
Deák Gabriella 
kertészmérnök

 

 

címkék: