Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Metszőollók összehasnlítása

2015. március 12
megtekintések3966
Metszőollók összehasnlítása

ÖSSZEHASONLÍTJUK A HOSSZÚNYELŰ METSZŐOLLÓKAT

 Négyszeres árkülönbség is előfordul kerti magas fák metszőollóinál. A Fiskars és Ellix összehasonításával bemutatjuk, megéri-e a drágább.
 A magasan levő gallyak metszésére alkalmas ollók hosszú nyelűek, így létrázás nélkül, kényelmesebben, gyorsabban lehet haladni a munkával. Kétféle alaptípus van, az egyik a hagyományos, úgynevezett hernyózó olló, a másik újabb forma az univerzális ágvágó néven elterjedt hosszúnyelű olló. Hosszúnyelű metszőoolló Az összehasonlítás alapja a hernyózó ollók közül az Ellix márkájú, az univerzális ágvágók közül pedig a Fiskars 115360 típusú. Jellemző adataik Megnevezés Fiskars 115360 Ellix A nyél hosszúsága 150 cm 130 + 115 cm Az olló nyitása 25 mm 30 mm Súlya 940 g 1380 g Ára 24 000 Ft 5 800 Ft Használati tulajdonságok
 1. Az elérhető, legnagyobb vágási magasság Ha a munkás fogási magassága 180 cm és a fogáshoz szükséges 20 cm-t ebből levonjuk, a tartási magasság 160 cm. A tartási magassághoz kell hozzáadni a nyél hosszát, amely - a Fiskars ollónál150 cm, az eredmény 310 cm - az Ellix ollónál a nyél alaphelyzetben 130 cm, az eredmény 290 cm, de ha teljesen kihúzzuk a toldást, akkor a nyél 245 cm, az eredmény 405 cm.
 2. A vágás iránya és minősége 
 a Fiskars-nál az olló állítható oldalirányba is, így a függőleges részeket is le lehet vágni kis csonk meghagyásával, még ha pontosan a fejünk fölött van az ág, akkor is. A vastag és vékony ágakat is jó minőségben vágja el. - az Ellix-nél az olló csak egyenes állású lehet, emiatt a függőleges részeket csak úgy lehet jól levágni, ha nem alatta állunk, hanem attól legalább 1 méternyi távolságra és akkor gyakran akadályozzák a munkát az útba eső ágak. A vastag ágakat könnyen és tisztán vágja el, a vékonyakat azonban gyakran tökéletlenül nyesi.
3. Vágóerő
 Az erőátviteli arány nagyjából egyforma mindkét ollónál.
4. Kezelhetőség 
 a Fiskars ollómozgató szerkezete a nyélben van elrejtve, a faágak nem akadályozhatják annak működését, kis magasság esetén a nyél közepénél levő kényelmes fogantyúval, nagy magasság esetén a nyél végén levő húzógombbal működtethető, amely már kevésbé kényelmes. - az Ellix ollónál a hagyományos hernyózó ollókra jellemző mechanika van, mely áttételezési erőben nem gyengébb, mint a fenti, de gyakran beleütközik a szomszédos ágakba, és a lengedező húzózsinór néha rátekeredik a közbeeső ágakra, és ez csúnya szavakat csal ki a metsző szájából. A kisebb magasságú vágásoknál, alkalmatlan a zsinór végére erősített fogantyú, ezért érdemes a középtájon egy 10 cm-es hengeres fadarabot rögzíteni hurkos csomóval újabb fogantyúnak. 
5. Tartás és kényelem
 A kisebb súly a Fiskars mellett szól, viszont az Ellix vágási helyzetben ráakasztható az ágra, ezzel kiegyenlíti nagyobb súlyát, ami főként a nagy magasságú vágásoknál érvényesül. 
6. Kiegészítő szolgáltatás
 Az Ellix ollóra felszerelhető egy fűrészlap, mellyel nagy magasságban lehet dolgozni, de nem nagyon ügyesen. Megjegyzés Mindkét fajta ollóból vannak más változatok, gyártmányok, de lényegileg ugyanolyan tulajdonságúak. A drágább, de ügyesebb univerzális ágvágót (Fiskars) annak javaslom, aki sokat dolgozik vele, akkor annak könnyebb kezelhetősége bőségesen megtéríti a többletköltséget.

Forrás: WWW.balintgazda.hu

címkék: