Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Mik az őszi teendők a kertben?

2019. szeptember 24
megtekintések3243
Mik az őszi teendők a kertben?

 Itt van végre az enyhülés a nagy, nyári hőség után, irány a kert! J

Eljött az ideje az udvarunk télre való felkészítésének. Nagyon sok fontos dolog van, ezért menjünk szépen sorban. 

 Először is, valószínűleg, az egynyári virágjaink nem mutatnak olyan szépen a balkonládákban, és a cserepekben. Itt az ideje, hogy lecseréljük őket egy gyönyörű krizantémra, színes árvácskákra, vagy csarabra, díszkáposztára, ericára. Ezek mindegyike gyönyörűen fog díszíteni egészen a fagyokig. Érdemes tehát kicsit körülnézni az őszi virágzók között.

 Az őszi lemosó permetezésről már előző cikkünkben részletesen írtunk, most csak megemlítenénk, hogy ez egy igen fontos mozzanata az őszi kerti munkáknak. Alkalmazásával nagymértékben gyéríthetjük jövő évi kártevőink, és kórokozóink számát a kertben. Mindenképp ajánlatos.

 Annyira szép kikeletkor az a rengeteg hóvirág, nárcisz, jácint, tulipán, gyöngyike, díszhagyma a kertekben. Megkapó látvány, amikor elmegyünk egy – egy szépen gondozott kert mellett, és csak úgy burjánzik a színes virágözön. Akkor szokott az történni, hogy célba vesszük a legközelebbi kertészetet, és vásárolni szeretnénk olyan sok szépséget. Persze kapunk cserépben, egy – két szálat, esetleg egy egész csokrot. Ám ezeket a hagymás tavaszi korán virágzó csodákat nem olyankor kell ültetni, hanem most, ősszel! Ilyenkor kell útnak indulni a hagyma – beszerző körútra, mert most tele vannak szaporító anyaggal az árudák.
 Legalkalmasabb szeptember közepétől, november közepéig ültetni a hagymákat, amíg a föld nem fagyott. Ezeket azért kell ősszel ültetni, mert ahhoz, hogy virágba boruljanak tavasszal, szükségük van a téli hideghatásra. Ennyire egyszerű, és más titok nincs. Bárkinek lehet tulipános – nárciszos „szőnyege” március – áprilisban, aki most gondosan elülteti őket. Gondozásukról egy régebbi cikkünkben olvashatnak.

 Amellett, hogy szeretnénk szép virágos keretet jövő tavasszal is, nagyon jó lenne, ha gyepünk is teljes zöld pompáját mutatná kikeletkor is. Azt gyorsan felejtsük el, hogy ennek érdekében nem tehetünk semmit! Bizony, ha megfelelően lékszítjük fel füvünket a télre, gyönyörű lesz tavasszal. Ennek módjáról részletes tájékoztatást ITT kaphatnak.

 Néhány növény, amelyek kicsit délebbre érzik jól magukat, nálunk enyhén fagyérzékeny lehet. Ezeket, főként fiatal korban, takarni kell télire. Erre a célra különböző fagyvédő fóliák vannak forgalomban, illetve, kókuszrostból készült cserép – takaróval az edényben lévő növények gyökerét is meg tudjuk védeni a fagytól.
 Fontos, hogy a díszfüvek is védve legyenek. Ezt úgy érjük el, hogy a meglévő szárakat semmiképp nem vágjuk le, hanem szorosan összekötözzük, hogy a tövét, középen ne érje közvetlenül a hideg. Ezzel tökéletesen megvédjük, rájuk nem szükséges semmilyen takarás.

 Gyümölcsfáink közül jó néhány mostanra roskadozik a terméstől. Fontos, hogy a gyümölcsöktől teljesen tisztítsuk meg a fákat! Ne maradjon rajta egy szem se. Ebben az esetben, jövőre is egészséges szép lombozatú, erős fánk lesz. A fent maradó gyümölcs, előbb – utóbb elkezd rothadni, és mindenféle kórokozóknak, és kártevőknek lesz eledele. Ezek aztán a fa repedéseiben áttelelnek, és tavasszal újult erővel fertőzni fognak. Ezt mindenképp kerüljük el!
 Itt említenénk meg a lehullott lomb össze gereblyézését. Fontos, hogy amennyiben nem szándékozunk összeszedni, csak az egészséges avart hagyjuk a földön. Természetesen, a betegségtől mentes lomb alkalmas lehet fagyvédelmi takarás céljára a különböző fák, cserjék tövénél. Viszont, ha beteg a lehullott lomb, akkor mindenképp seperjük össze, mert különben csak elterjesztjük a betegséget.

 

 Utoljára, de nem utolsó sorban pedig szót kell ejteni a télre felkészítő, utolsó, nitrogén – trágyázásról. Ennek jelentőségéről előző cikkünkben olvashatnak részletesen.
 Mindenkinek szuperjó kertészkedést kívánunk!!! J

 

Budaörs
2019.szeptember 24.

 

Másolás a szerző engedélye nélkül tilos!

 

 

 

 

 

címkék: