Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Mit érdemes tudni a kőtörőfűről?

2021. május 10
megtekintések2393
Mit érdemes tudni a kőtörőfűről?

Három fajtája van, amelyet most megismerhetünk, ezek pedig:

  1. A fürtös kőtörőfű
  2. A mohalevelű kőtörőfű
  3. Az indás kőtörőfű


1. Fürtös kőtörőfű

  • Alacsony termetű
  • Évelő növény
Tőlevélrózsát alkotó levélzetével, valamint tőlevélrózsa közepéből fejlődő szár végén bogban nyí virágaival díszít. Fehér virágait tavasz végén, valamint nyár elején hozza. Kedvelt sziklakerti növény, könnyen elterjed és összefüggő párnát hoz létre. A fürtös kőtörőfű nevelése egyszerű, nincsenek extra igényei. Ültetési helyéül lehetőség szerint félárnyékos, világos helyet válasszunk, de tűző napra semmiképp se ültessük. A jó vízgazdálkodású talajt kedveli, főként a meszes, átlagos tápanyag tartalmú talajokat kedveli. A szárazságot átmenetileg elviseli, de jobb mérsékelten öntözni, semmi esetre sem szabad túlöntözni! Szaporítani nyár végén és tavasszal is lehet, tőosztással. 

2. Mohalevelű kőtörőfű

  • Alacsony termetű
  • Évelő növény
  • Sziklakertekbe és balkonládába is ültethető
Tőlevélrózsás, kompakt méretű növény, amely főként világos, vagy sötétrózsaszín virágokkal díszíti a környezetet tavasszal. Levélzetét erősen szeldelt levelek alkotják. A mohalevelű kőtörőfű a félárnyékos helyet kedveli, valamint a jó vízáteresztő, laza szerkezetű talajba ültetve fejlődik a legszebben. Rendszeres, mérsékelt öntözést igényel, szereti, ha a földje mindig nyirkos. Kártevők és betegségek nem jellemzően károsítják. Érdemes néhány évente tőosztással megfiatalítani, valamint szaporítani is ezzel a módszerrel lehet. 

3. Indás kőtörőfű

  • Remekül mutat függesztett cserépben
  • Ámpolnába ültetve
  • Japánból és Kínából származik
Az indás kőtörőfű a levegős, vagy hűvős, télen fagymentes és világos, valamint a félárnyékos helyet kedveli a leginkább. A színes levelű, Tricolor fajtát csak szobában, melegebb és viláfosabb, télen is legalább 15 fokos helyen kell tartani. Az öntözés során tartsuk mérsékelten nyirkosan a földjét, télen hűvös helyen pedig kevesebb vizet kell kapjon. Az indás változatot kéthetente érdemes tápoldatozni, márciustól-augusztusig. Ha szükséges, B típusú virágföldbe ültessük át nyáron. Szaporítása sarjakkal történik, egy cserépbe több fiatal növényt is ültessünk.