Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Muskátlik gondozása

2019. május 09
megtekintések5996
Muskátlik gondozása

FAJTÁK, ÁPOLÁS, BETEGSÉGEK 

A kerti muskátli (Pelargonium x zonale) levelei sávozottak, az egész növényt mirigyszőrök borítják, szára felálló, bokrosan elágazik, magassága fajtától függően 20-80 cm között változik. A kerekded ernyővirágzatokat hozó növény legkeresettebb virágszíne a piros, de a rózsaszín árnyalatokból is sokfélét találni, sőt fehér virágú fajták is vannak. A mediterráneumban honos növény hazánkban fagyérzékeny. 

A futómuskátli (Pelargonium x peltatum) vagy borostyán levelű muskátli jelentősége hazánkban már túlszárnyalta a kerti muskátliét. A növény több faj keresztezéséből származik, a kerti muskátlinál vékonyabb, elfekvő, lecsüngő, 40cm és 1,5m között változó hosszúságú hajtásrendszerrel rendelkezik. Töve hasonlóan fásodik, fényesszöld, borostyánszerű, kopasz levelei húsosak, virága egyszerű.

 A félfutó muskátli fajták a kerti muskátlival való keresztezésből származnak. Mind a két fajta előnyős tulajdonságaival rendelkeznek, igényesebbek ugyan, de dupla szirmú virágai igazi pompába öltöztetik balkonládáinkat. A színváltozatok skálája végtelen. A nemes vagy angol muskátli akár 80cm-re is megnövő bokor, nagyméretű virágainak különlegessége a fodrosság, melyet tavasztól nyár közepéig hoz, kedveli a félárnyékot.

 Az illatos muskátli elsősorban illatos levelei miatt érdekes, virágai nem annyira mutatósak. Alma, rózsa, citrus vagy menta illatokban léteznek fajtáik. A Citronella fajta kitűnő szúnyogriasztó. A különleges levelű muskátli (Pelargonium x hortorum) levélszéle fogazott, színe sárgától a fehéren át a borvörös vagy korall színig fordul elő. Általánosan jellemző a fajtára, hogy levele mindig ékesebb, mint a virága. 

A törpe muskátli fajták, közöttük a "Stella" fajta virágai csillag alakúak, levele erősen fogazott.

Hogyan válasszunk növényt?
 Ha egészen fiatal töveket vásárolunk, (például több kisebb példányt pack-os kiszerelésben) úgy a kiültetett növényen lévő virágbimbókat törjük ki, hogy a tő megerősödjön. A kifejlett, erős, egészséges tövek vásárlása ugyan drágább, de gyorsabban jutunk el a kívánt eredményhez. Bármilyen növényt is vásárolunk, ne kapkodjunk, csak akkor érdemes nekikezdeni az ültetésnek, amikor a hőmérséklet már biztosan nem esik 10 fok alá, mert alacsony hőmérsékleten a gyökerek nem tudnak megerősödni, növényeink gyengék maradnak és lehet, hogy a virágzás is elmarad. Ha van elég időnk és türelmünk, akkor próbálkozhatunk az előző évi tövek újjáélesztésével is. A téli időszakot cserépben, földben, vagy a pincében felakasztva (áztassuk növényünket vízbe az ültetés előtt egy órával) is átvészelheti növényünk. A 2-3 éves növények virágoznak a legszebben, de ahogy öregszik a növény, a virágzás már kevésbé intenzív. A megtisztított és 10-12cm-re kurtított hajtásokról távolítsuk el a leveleket, a túl hosszú gyökereket vágjuk vissza, majd ültessük tápanyagban gazdag földbe növényünket. Érdemes muskátliföldet vásárolni erre a célra, így elkerülhetjük a kerti földben fellelhető kórokozók jelenlétét. Amúgy ez a fajta talajban nem válogatós, ha a tőzeggel kevert agyagos virágföldet használjuk az ültetéshez és ráadásul szerves trágyával dúsítjuk, bőséges virágzással fogja meghálálni növényünk. 

Ápolás
 A virágzás elősegítésére magas kálium- és foszfortartalmú trágyákkal érdemes tápoldatozni, hetente legalább egyszer, a virágzási időszakban. Fontos a bőséges vízellátás, a muskátli imádja a vizet, de a ládában pangó vízre érzékeny, gyökérpusztuláshoz vezethet. Ezért a legjobb, ha perforált aljú növényládát használunk a felesleges víz elvezetéséhez. Öntözéskor ügyeljünk arra, hogy a locsolóvíz ne kerüljön a levelekre vagy a virágokra, ha tehetjük, az esőtől is védjük. Hogy növényünk folyamatosan hozza virágait, az elnyílt virágzatot szárral, az elsárgult leveleket levélnyéllel együtt távolítsuk el, különösen vonatkozik ez az igényesebb futómuskátlira. A muskátlik napimádók. Legjobb, ha egész nap éri őket a napsütés, de legalább napi 6-10 órában, gyökereik viszont érzékenyek az átforrósodott talajra, ezért ha tehetjük, takarjuk a tövét mulccsal. A szúnyogok és a legyek nem szeretik a növény domináns illatát, ezért ajtó vagy ablak mellé ültetve élő szúnyoghálóként viselkednek. 

Teleltetés
A fagyok közeledtével menekítsük fagymentes helyre növényeinket. Kevés fény és kéthetenkénti öntözés elegendő az átteleltetéshez. A virágládából vagy cserépből kiszedve, sűrűn egymás mellé állítva rakjuk be egy nagyobb tárolóedénybe, a gyökereket takarjuk be teljesen földdel, és a ládát állítsuk fagymentes helyre, ahol némi fény is éri. Ebben a formában kevés öntözéssel beéri, nem hoz vékony hajtásokat, nyugalomban marad, és tavasszal kiültetve, visszavágva, újra virágozni fog. A futó muskátlit csak világos, fűtött helyiségben, rendszeres öntözéssel lehet átteleltetni. Két-három évente célszerű a muskátli állományt felújítani, mert az idősebb tövek virágzási kedve csökken.

Élettani betegségek
 A muskátli ödéma a futó muskátli jellegzetes élettani betegsége, amely tartási hibából ered, éppen ezért nem fertőző. Amikor a vízellátás nem egyenletes, és a szomjas muskátli túl sok vizet szív magába egyszerre (esőzések, túllocsolás esetén), az a növény sejtjeinek megduzzadását, roncsolódását okozza, mely apró, parás foltokként jelentkezik a levelek hátoldalán. Ilyenkor a nagyon roncsolódott leveleket távolítsuk el, és biztosítsuk az egyenletes vízellátást! 

Gombás betegségek
 A muskátlirozsda (Puccinia), csak álló muskátlin fordul elő. A fertőzés jelei a levelek színén jelentkező sárga, körkörös folt, a fonákon pedig barna spóratelepek. A betegség következtében a levelek elszáradnak, lehullanak, a növény felkopaszodik. A beteg levelek eltávolításán túl, 7-10 naponként rozsda elleni szerek valamelyikével érdemes permetezni. Fiatal növényeknél fordul elő a pítiumos rothadás (Pythium debaryanum), mely egy olyan gombás betegség, ami palánta- illetve dugványkorban fertőz. A fertőzés eredménye palántadőlés, befűződés a gyökérnyaknál, vagy hirtelen pusztulás. A botrítiszes betegség (Botrytis cinerea) borús, párás időben terjed. A védekezés alapja a megfelelő szellőztetés, a felső öntözés mellőzése, valamint permetezés, például Amistar- ral. 

Kártevők
A muskátli legfőbb ellensége az üvegházi molytetű vagy liszteske (Trialeurodes vaporariorum). A tojásokból kikelt lárvák a levél fonákján telepszenek meg és a muskátli levelét és hajtásait szívogatják, minek hatására a növény visszamarad a fejlődésben, a levelek kifakulnak, lehullanak. Ajánlott a beteg levelek korai eltávolítása, hiszen a kórokozók által ürített mézharmaton megtelepedhet a korompenész. A levéltetvek (Aphis sp.) a fiatal leveleken, bimbókon szívogatnak, és szintén mézharmatot ürítenek, mely a megtelepedő korompenész miatt a díszérték csökkenéséhez vezet. Közvetlen kártételük mellett sokkal lényegesebb vírusterjesztő szerepük, így már megjelenésükkor érdemes védekezni ellenük a Mospilan vagy Vertimec permetszerek valamelyikével. Szintén vírusterjesztő kártevő rovar a nyugati virágtripsz (Frankliniella occidentalis). Nem okoz olyan szembetűnő kárt, de ha megjelenik, a fertőzött virágokat, bimbókat semmisítsük meg. Szükség esetén kéthetente, vagy 10 naponta permetezzünk Vertimec, vagy Mospilan készítményekkel. Meleg időben károsít a közönséges kétfoltos takácsatka (Tetranychus urticae). A kórokozó a levelek fonákán, finom, hálószerű szövedék védelme alatt szívogat, melynek eredménye a levelek színén képződő apró, kifehéredő foltok. Idővel a levelek torzulnak, elszáradnak és lehullanak. Párásítással a kártevő visszaszorítható. Hatásos továbbá a tojásölő hatású Nissorun, mozgó alakok ellen pedig a Flumite. Vírus betegségek A muskátli fontosabb vírusai a gyűrűsfoltosság (Pelargonium ringspot virus), levélfodrosodás, a sárgaság, valamint a virágszín-törés-vírus. Mivel a fertőzött növényről a vírust nem lehet eltávolítani, így ajánlott a fertőzött növény azonnali megsemmisítése elégetéssel.

 A vegyszerek és permetlevek használatakor betartandó szabályok:
 • Csak engedélyezett szereket használjunk!
 • A csomagoláson feltüntetett utasításokat pontosan tartsuk be!
 • A kinyílt virágokat soha ne permetezzük!
 • A méhekre és a hasznos állatokra nem veszélyes szereket alkalmazzunk!
 • Csak szélcsendes időjárásban permetezzünk!
 • A szermaradványokat szakszerűen különítsük el!
 • Munkaeszközöket gondosan tisztítsuk meg!

címkék: