Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Mediterrán növények ápolása teleltetés előtt, és után

2018. április 30
megtekintések5247
Mediterrán növények ápolása teleltetés előtt, és után

Leanderek, bougainvillaeák, citromok

 A fagyok elmaradásával ideje előhozni átteleltetett növényeinket. Az ilyenkor gyakran felmerülő kérdések: Mit tegyek, ha a növényen elszaporodtak a pajzstetvek? Viaszos kártevő, megjelenése a levelek sárgulásához és lehullásához vezet. Árnyékos, szabadlevegős helyen kis kézi pumpás permetezővel olajos lemosószerrel, Vektafiddal permetezzük le a növényt-külön ügyelve, hogy az ágakon, leveleken kívül a levelek fonákját is befedje az olaj, mert elsősorban itt szoktak előfordulni viaszos pajzstetvek. Az olaj befedi a kártevőket és elzárja levegőtől, így elpusztítja a lárvákat és az imágókat. Ha ez nem segít akkor felszívódó növényvédő szerrel lehet beöntözni a földjét (Actara). Érdemes a környezetében lévő növényeket is megvizsgálni, mert a pajzstetű a szobanövények rejtett károsítója. Hatásos de időigényes védekezés a pajzstetvek fizikai eltávolítása, pl. szappanos lemosás-dörzsölés kézzel.

 Elszáradt, elfagyott, levéltelen mediterrán növénnyel mi a tennivaló? Nyugodtan vágjuk vissza növényeinket, ha kell akár 15-20 cm-re is. Gyorsan növő fajták, ezért ha a gyökér egy része még ép, a sarjhajtások, alvórügyek hajtatása a rendszeres öntözéssel beindítható. Visszavágás, metszés után eleinte védjük a friss leveleket, hajtásokat az erős napsugárzástól, kiszáradástól. Nem javasolt elkezdeni a tápozást rögtön mert egy legyengült állapotú növény friss hajszálgyökereit a táppal „megégethetjük”. Az átültetés szintén nem jó ilyenkor, bár a nagy cserépben a kis visszavágott csonk nem mutat túl jól, legyünk türelemmel, ha a növény életképes, a levelek hamar megjelennek és meglepően jól tud regenerálódni pl. a leander!

 Hogyan lehet jól telelteni? Tippünk idén őszre Az ilyen problémákat el lehet kerülni ha 5-10 fok közötti napos helyen teleltetünk és heti-kétheti öntözésről gondoskodunk!. Ősz közeledtével a tápozást hagyjuk abba hogy a szövetek megvastagodhassanak így ellenállóbbak lesznek!

Budaörs 2016.április

budaörsi kertészet