Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Rákóczi u. 40

Mediterrán és meleg égövi növények teleltetése

2017. szeptember 25
megtekintések7868
Mediterrán és meleg égövi növények teleltetése

Átteleltetni tudni kell! Ha szeretnénk, hogy kedvenc mediterráneumból származó növényünk megérje a következő tavaszt, akkor idejében teleltetnünk kell. Amikor a hőmérséklet a fagypont alá süllyed, olyan helyre kell vinnünk a növényt, ahol a téli időszakot átvészeli. A melegebb éghajlatról származó, nálunk legtöbbször dézsában nevelt növények jól viselik a viszonylag nagy hőmérséklet különbséget, ami a teleltető helyen nagyjából a -5 és a +10 fok között mozoghat. 

mediterrán növények

A lombjukat hullató fajták számára a pince is kedvező körülményeket biztosít, de az örökzöldeknek a téli hónapokban is szükségük van fényre. Legjobb ha az ilyen növényeket egy fűtetlen verandán, fóliasátorban, tetőablakkal rendelkező padláson, vagy bármilyen hűvös, de világos helyen teleltetjük. Mediterrán növény az összes Földközi-tenger környékéről származó fajta: a citrom, narancs vagy egyéb citrusfélék a babér az olajfa a mirtusz a gránátalma a leander Megfelelő, védett helyen, takarással, sok mediterrán növény is képes áttelelni. A trópusi növények maradjanak bent a szobában, az ablak közelében, nekik szükségük van a 12-25 fokra az átteleléshez. Ilyen növény például: az ugandai végzetcserje a hibiszkusz trópusi fajtái a buzogányfa a pettyeslevél a koszorúfutóka és a legtöbb szobanövény A szubtrópusi növényeknek elég az 5-15 fok az átteleléshez. Ezeket a növényeket szintén védett helyen kell tartani a téli hónapokban, mint például egy fűtött veranda, lépcsőház vagy egyfűtött szoba. Ehhez a csoporthoz tartozó növényfajok: a ciklámen a korallbokor a cinerária a szobahárs a murvafürt a banáncserje az azálea Természetesen minden növény tekintetében a teleltetés sikerét nagyban befolyásolja a locsolás rendszeressége.

trópusi növények

 A hideg hónapok a növények számára pihenő időszak is egyben, tehát mérsékelni kell a vízadagolást, tápoldatozásra pedig egyáltalán nincs szükség. Az öntözés gyakorisága és mennyisége attól függ, hogy milyen hőmérsékleten teleltetünk. A meleg szobában tartott növények (a fikuszfélék, filodendronok), intenzíven párologtatnak, ezeknél nagyjából harmadával csökkentsük a gyökereknek juttatott vizet. Az egyik legkedveltebb és legelterjedtebb balkonnövényünk a muskátli. Néhány szót ennek a teleltetéséről is. Mivel származási helye Dél- afrika, így nem fogja bírni a telet kint. 

fikuszfélék

Viszont kis odafigyeléssel jövő tavasszal nem kell új töveket vennünk. Egy erre alkalmas helyen, legyen az pince, garázs, vagy épp padlás, jó eséllyel túlélik a hideg időszakot. Neki is tökéletes az 5- 10°C, és még fényre sincs szükségbe a pihenő alatt. Tövétől kb. 5- 10 cm magasságban vágjuk vissza, még akkor is, ha esetleg van rajta virág. Helytakarékossági szempontból egy ládába több tövet is berakhatunk egymás mellé, elég kikeletkor szétszedni őket.