Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Örökzöldek öntözése télen

2019. január 10
megtekintések5222
Örökzöldek öntözése télen

HOGYAN ÖNTÖZZÜK AZ ÖRÖKZÖLDEKET A TÉLI HÓNAPOKBAN? 

Az örökzöld növények a lomblevelűekkel ellentétben télen is folytatnak élettevékenységet, fotoszintetizálnak, felszívják a tápanyagokat a talajból, lélegeznek és párologtatnak. Ha erősen tűz a nap de fagyos az idő és a lombozat folyamatosan párologtat a növény pedig vizet veszít, a fagyott talajból - ahol a víz felvehetetlen jégkristály formában van jelen- a nyugalomban lévő gyökérzet ezt nem tudja folyamatosan pótolni. Főleg a fiatal, vagy a frissen ültetett növények ilyenkor a közhiedelemmel ellentétben tahát nem kifagynak, hanem kiszáradnak!

Szárazabb időben, még a fagyok beállta előtt, öntözzük be alaposan örökzöldjeinket, mert ha a talaj mélyebb rétegei is átfagynak, a gyökérzet nem képes vizet felvenni. A téli hónapok során, a hoszabb, száraz időszakok alkalmával is érdemes nagyobb mennyiségű vizet kijuttatni a fagymentes napokon, legjobb a legmelegebb déli órákban, amikor a talaba beszívódó víz nem fagy meg azonnal és a növénynek lehetősége adódik a kijuttatott víz legalább egy részét felvenni. És ha már öntözünk, érdemes lemosni a levelekről a port és az egyéb szennyeződéseket is.

Az erős napfény ellen védekezhetünk raschel-hálóval, akár dupla rétegben felhelyezve, mely nemcsak árnyékol, hanem a szél párologást fokozó hatásával szemben is ellenállóbbá teszi a növényt. Annak érdekében, hogy az örökzöldeket megvédjük a túlzott téli napsugárzástól, ne ültessük őket fehér felületek mellé, mely a fényt visszaverve, felerősített napsugarakkal bombázza a növényt. Ha tehetjük tavasszal ültessünk, lehetőleg a hazai éghajlathoz alkalmazkodni képes vagy honos növényeket, kerülve a kert fagyzugos helyeit.

EDÉNYES örökzöld növények esetében a kis mennyiségű ültetőközeget a nagy napi hőingástól védeni kell például a tartóedény becsomagolásával, akár több rétegbe papírba, kartonba, fóliába, stb. Ha a védelem elmarad, a hőingás okozta mozgás megszaggatja a gyökereket, mely vízfelvételi problémákhoz és a növény bebarnulásához vezethet. A cserepes vagy konténerbe ültetett növény vízpótlásáról folyamatosan gondoskodni kell a tél folyamán, mert a gyökereket hordozó kevés föld gyorsan kiszárad, különös figyelemmel a fedett helyen elhelyezett, csapadékhoz egyáltalán nem jutó példányokra!

címkék: