Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Teendők télen a kertben

2022. december 30
megtekintések4709
Teendők télen a kertben

HA TÚL SOK A FALEVÉL

 A legtöbb házikertben előfordul, hogy a komposztálni való levél és kerti hulladék számára nincs elegendő hely. Ha megtelt a komposztáló, a maradék zöldhulladékot műanyag zsákokba gyűjtve már számos helyen elszállítják egy központi gyűjtőhelyre, ahol komposztálásra kerül. Persze a kihelyezett zsákok száma sem lehet végtelen, így legjobb ha a maradék értékes szerves anyagot beássuk a földbe, hiszen az a tél folyamán elkorhadva humusszal gazdagítja talajunkat.

METSZÉS TÉLEN

A kivágásra szánt vagy kiszáradt, elkorhadt fák, cserjék kivágása, a besűrűsödött kert kiritkítása, tisztogatása, az alánőtt senyvedő példányok eltávolítása a hideg hónapok napsütéses napjain kényelmesen elvégezhető feladatok, melyben egy motoros láncfűrész közreműködése megkönnyítheti és felgyorsíthatja munkánkat. A nagyobb példányoknál segít a szakember, a kisebbekkel magunk is elbánunk. Kezdjük a lombkorona ágainak az eltávolításával, majd következhet a gyökér körbeásása és kilazítása a törzs erőteljes mozgatásával. Minél nagyobb gyökérrészt ásunk ki, annál jobb, próbáljuk a főgyökereket is feltárni és eltávolítani, mert a földben visszamaradó nagyobb gyökérrészeken jelentős mennyiségű káros penészgomba jelenhet meg, mely a friss ültetésnek nem kedvez. Az így kivágott, védett, fedett helyen kiszárított faanyag tüzifaként remekül hasznosítható. Ilyenkor érdemes eltávolítani a közlekedést akadályozó ágakat, gallyakat, az elszáradt faágakat is. A sebfelületeket mindig kezeljük sebvédő anyaggal a fertőzések elkerülésére, ha tehetjük, ismételjük még néhányszor a műveletet. Gallyazásnál ne hagyjunk csonkokat, mert ezek korhadási folyamata odvak kialakulásához vezet. A helyes és helytelen metszési felület, sebvédő anyag 

HOGYAN VÉDJÜK A FRISSEN ELÜLTETETT NÖVÉNYEINKET?

Hideg ellen védekezés: a frissen elültetett növényeket megviselheti az első telek zordabb időjárása, mely ellen levél, vagy fűnyesedék tőtakarással tudunk védekezni. Ha van komposztunk szórjunk egy-két lapáttal a zöldhulladékra, ha nincs, a termőföld is megteszi. A télen is élettevékenységet folytató, fagyérzékeny örökzöld, fiatal cserjéink köré ha tehetjük építsünk védősátrat nádból és töltsük fel szalmával, lombbal így megóvhatjuk a túl sok napfénytől, a fagytól és az ónosesőtől is. állatok elleni védekezés: ha őzek, vaddisznók és nyuszik a fák közelébe férkőzhetnek, jobban tesszük ha felkészülünk növényünk védelmére, ez lehet nádfonat, drótháló, házilag épített bármilyen mechanikus védelem vagy a boltban kapható, erre a célra gyártott műanyag törzsvédő is, mellyel a törzset kell körbevenni. 

kertépítés, kerttervezés budaörs

címkék: