Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Örökzöld sövények és betegségeik

2016. július 01
megtekintések9494
Örökzöld sövények és betegségeik

Babérmeggy- Prunus laurocerasus

 Egyik leggyakoribb örökzöd sövény típus a babérmeggy- sövény. Gyönyörű, fényes leveleivel egész évben díszít, tavasszal pedig bőven ontja illatos, fehér virágait. Több fajtája létezik, a magas, dús bokortól, az alacsony, talajtakaró- jellegű terülőig. Ültetésnél megfelelő nagyságú gödröt ássunk, és legjobb a szarvasmarhatrágya alkalmazása indítótrágyaként. Beültetés után ügyeljünk a bőséges vízellátásra, öntözzük rendszeresen! Őszi ültetésnél a fagyvédelemről is gondoskodni kell, hiszen a fagyok beálltáig a gyökérzet nem fejlődik olyan mértékben, hogy átvészelje azokat. Egyébként szívós, fagytűrő. Alakítani metszéssel lehetséges, jól tűri, és dúsabb lesz tőle a lombozat. Rendkívül jól fedő és takaró sövényt lehet beléőle nevelni, de szoliterként is megállja a helyét. Önállóan inkább a Baumgartner fajta, míg sövénynek leginkább a Novita fajta alkalmas. Bogyója súlyosan mérgező, tehát gyermekes kertbe nem ajánlott. Gombabetegségekre érzékeny lehet, ilyen a sztigminás levéllyukacsosodás, ezek ellen védekezni kell; illetve a kártevők közül érdemes megemlíteni a levél- és virágrágó bogarakat, a csigákat, amelyek komoly rágási károkat okozhatnak a leveleken és a virágokon is. A pajzstetű is jelentős kártevője, ellene inszekticiddel védekezzünk. Legfontosabb a tél végi lemosó permetezés, hiszen ha ezt elvégezzük, akkor sokkal kevesebb dolgunk lesz a növényvédelemmel nyáron. Télen gyönyörű dús, zöld színfoltja lehet kertünknek, ám a hó terhelésétől mindenképp védeni kell, különben csúnyán sérülhetnek az ágak. 

 Tiszafa- Taxus baccata

 Örökzöld, kétlaki, tűlevelű fa. Igen mutatós sövény nevelhető belőle. Gyönyörű, örökzöld lombozata könnyedén és erőteljesen nyírható, ezt jól torelálja és meg is hálálja. Telepítésénél fontos a megfelelő vízellátás és az indítótrágya, amelynél legjobb a természtes szarvasmarhatrágya használata. Mutatósak piros bogyói, de igen mérgezőek, ezért gyermekes kertbe gondoljuk meg a telepítést! Gyakorlatilag bármilyen talajon megél, jól viseli mind a napos, mind a félárnyékos, de akár az árnyékos helyet is. Nagy előnye, hogy a tujákkal szemben képes belülről megújulni, regenerálódni. A sövénynek ületett tiszafát kétszer is lehet metszeni, először a növekedési időszak előtt, június elején, másodszor pedig szeptember második felében, mert ilyenkor még van ideje a növénynek a sebek begyógyítására. Hátránya, hogy nagyon lassan nő, de esztétikai értéke ezt ellensúlyozza. Több fajtája létezik, vannak oszloposak, amelyek akár 15m- re is megnőnek, de vannak köztük igen alacsony, elfekvő ágú cserjék is. Sövénynek ültetve fajtától függően 80- 120cm lehet a tőtávolság. 

 Nyugati tuja- Thuja occidentalis

 Népszerűségük oka, hogy kifejezetten alkalmasak sövénynek. Kiemelném a 'Brabant' fajtát, amely különösen zárt sövényt képez, gyorsan növő típus.  A másik, különösen jó sövény- fajta a 'Smaragd', amely 5- 6m- re megnövő, hegyesedő végű fajta, teljesen fagytűrő, levelei télen sem barnulnak be. A nedves talajt kedveli. Amellett, hogy elsőrendű sövény nevelhető belőle, alkalmas szoliternek is és fenyőcsoportokban is jól mutat. A 'Columna' nagyon száraz talajoktól eltekintve bárhol megél, sövénynek és szoliternek egyaránt alkalmas. Zöld pikelylevelei télen közepesen barnulnak. A 'Rheingold' 1,5- 2m magas, fiatal korban gömb alakú fajta, mely később kúpossá formálódik; tömött ágú, aranysárga lombozatú fajta. Közepesen nedves talajt igényel, de a száraz időszakban öntözése szükséges. A 'Plicata Atrovirens', vagy óriás tuja kúp alakú, gyors növekedésű, akár 20- 30m- re is megnövő fajta. Gyorsan létesíthető belőle sövény, de szoliternek is alkalmas. Észak- Amerika nyugati erdeiből származik, eredeti élőhelyén akár 50m- re is megnő. Kifejezetten hosszú életű fa, egyes példányai elérik az ezer éves kort. Nagyobb kertekbe ajánlott, térigénye 4- 5m. Igen gyakori jelenség a tuják barnulása, főként nagyon meleg időjárás, vagy sok csapadék után. Az egyik okozó lehet a vízhiány, hiszen a tujáknak mindenképp megfelelő vízellátásra van szükségük. Aszályos nyarakon nem szabad megfeledkezni a bőséges öntözésről. Másik ok a kórokozó gombák megjelenése lehet. Ennek többféle változata van:
 1. Didimaszcellás barnulás: A fiatal hajtások kora tavasszal elbarnulnak, főleg a növény alsó részén. Védekezés: beteg részeket levágni és elégetni, réztartalmú szerekkel permetezni. Gazdanövényei: óriás tuja, nyugati tuja, hamisciprus.
 2. Tuja kabatinás barnulása: Gyakran csak az ágcsúcsok halnak el, de olykor az egész ágacska is. A fertőzött ágak alapjánál a kéreg besüpped, elbarnul. Leggyakrabban nedves, kalcium- és magnézium hiányos növényen fertőz. Védekezés: május közepéig levágni és elégetni a beteg részeket, és réztartalmú szerrel permetezni, de csak este, vagy kora reggel! Gazdanövényei: tuja, hamisciprus, boróka.
 3. Fenyők barnulásos betegsége: Az ágak tavasszal sárgulnak, barnulnak a csúcstól lefelé haladva. Leginkább 20 °C körül fertőz. A beteg részek kívülről befelé haladva kopaszodnak. Általában a tápanyaghiányos növényeket támadja meg. A károsodott részeket el kell égetni és megelőzésként rezes permetezéssel védekezni a fagyok elmúltával. A kártevők közül kiemelném a kis fa szút, amely az elágazásokba fúrja be magát. Hasonló sárgulásos tüneteket produkál. Védekezés ellene kontakt és felszívódó rovarölő szerekkel történhet.

 Leylandi ciprus- Cupressus leylandii

 Lombozata sötétzöld, gyors növekedésével pedig nagyon hamar zárt sövényt ad. Kiváló zaj-, szél- és porfogó, városba is ajánlott fajta. Igénytelen, sokféle talajon megél, a szárazságot is tűri, de jó vízellátás mellett sokkal jobban fejlődik, ilyenkor évi 60- 100cm- t is nő. Természetes formájában 20 éves korára elérheti a 20- 25m- es nagyságot is. Mivel terméketlen, nem szemetel és pollent sem szór. Betegségekkel, kártevőkkel szemben ellenálló. Kerítéstől kb. 40cm- re ültessük, a tőtávolság 80- 150cm között legyen. Ültetéskor meghálálja a szerves trágyázást. Évente kétszer érdemes nyírni, kora tavasszal és nyár közepén, így kialakul a sövényre jellemző egyöntetűség. Amennyiben sűríteni akarjuk a sövényünket, a telepítést követő évben vágjuk vissza 1/3- ra a csúcs- és oldalrügyeket, még mielőtt kihajtanak. Mobil sövényt is tudunk leylandi ciprusból létesíteni, amellyel tereket választhatunk el. 

 Hamisciprus- Chamaecyparis

 Észak- Amerika nyugati partvidékéről származó örökzöld, különböző fajtái gyakori sövény- és szoliter növények. Az alapfaj megfelelő körülmények között elérheti a 40- 50m magasságot is, de a kertekbe ültetett hamisciprusok magassága nem haladja meg a 4- 8m-t. Fajtától függően zöldek, acélkékek, vagy sárgászöldek lehetnek. Vannak köztük terebélyesedő és oszlopos formájú fajták is. Napos- félárnyékos helyet kedvel, a meszes talajt nem szereti. Fagytűrő, de a téli napsütés megperzselheti a leveleket, ezért védett helyre ültessük. Vízigénye nem magas, de az aszályos időszakot nem viseli el, ilyenkor öntözni szükséges, de mivel gyökérrothadásra érzékeny, ne öntözzük túl! A hamisciprust év vége felé kell metszeni, a szeptember végétől november végéig terjedő időszakban, de az elhalt ágakat gyakorlatilag bármikor le lehet vágni. A rendszeres tápoldatozást vagy műtrágyázást meghálálja, kifejezetten fenyőfélék részére összeállított termékekkel. A megfelelő tápanyag- ellátás növeli a betegségekkel szemben való ellenálló képességet. 

 Korallberkenye- Photinia

 A korallberkenye díszítő értéke tavasszal a legnagyobb, amikor kifejlődnek új, gyönyörű piros színben pompázó levelei. Ezek láng színe csak 2-3 hétig tart, de a lombozat fényes és színes mivolta megmarad továbbra is. Metszéssel serkenthetjük újabb vörös levelek képzésére tavasszal. Felfelé törő cserje, fehér virágait bugákban hozza április- május tájékán. Ezeket követik a piros termések, melyek sokáig díszítik kertünket. Napos- félárnyékos helyre ültessük, árnyékban esetleg nem fog virágozni. Enyhén fagyérzékeny, ezért védett helyre telepítsük. Szaporítása dugványozással történik. Lisztharmatra és tűzelhalásra érzékeny, ezeket gombaölő szerekkel permetezzük!