Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Rovarriasztó fűszerek, és egyéb növények a kertben

2019. február 01
megtekintések3868
Rovarriasztó fűszerek, és egyéb növények a kertben

 A „bio” növényvédelem egyre népszerűbb a házikertekben. Vegyszer mentesen is lehetünk hatékonyak a védekezésben. Mindenképpen hasznos, több szempontból is.  Először is, költség takarékos megoldások, másodszor pedig a környezetbe kerülő vegyszerek nagyon megterhelik azt. Épp elég nagy a környezet szennyezésének mértéke napjainkban, mi próbáljuk meg ezzel is védeni.

 Használjunk fokhagymát, büdöskét, bazsalikomot, körömvirágot, zsályát, mentát, vagy csalánt, mindenképp hasznos lesz a többi virágunkra nézve.

 

Bazsalikom

 Habár a bazsalikom kissé fagyérzékeny, és ezért körültekintően kell vele bánni, de növényvédő hatása miatt megéri a fáradságot.
 Legjobb társa a paradicsomnak, hiszen erős, fűszeres illatával távolt tartja tőle a kártevőket. A legyek sem szívlelik, az ajtóba, ablakba akasztva, esetleg az étkezőasztalra téve távol tartja ezeket a hívatlan vendégeket.

Menta – Mentha

A menta ma már számtalan variációban kapható. Létezik csokoládé – menta, narancs – menta, mandarin – menta, eper – menta, és még ki tudja, hány féle. Egy dologban ezek a nemesített fajták, a fodormenta, és a borsmenta is megegyezik: mindegyik kiváló kártevő – riasztó hatással rendelkezik. Nem kell mást tennünk, csak a virágágyásba, a zöldségeskertbe, illetve a balkonon lévő kis virágládába kell valamelyik fajtából ültetni. Erős illatával nagy segítségünkre lesz a rovarok távoltartásában. A hangyák például ki nem állhatják, ezért az ő távoltartásukra is beválik.
 Azonban figyeljünk oda, a menta erőteljes terjedésére, ezt mindenképp kordában kell tartanunk. Metszéssel ezt könnyen megtehetjük, mert a menta nem érzékeny rá.

Fokhagyma – Allium sativum

 A fokhagyma az egyik legtöbb jó tulajdonsággal megáldott zöldségféle. Az emberi szervezetre tett jótékony hatása (baktériumölő, keringés javító…) közismert.
 Azonban a házikertben is nagy hasznát vehetjük.
 A fokhagyma az amarilliszfélék családjába tartozik. A benne lévő allicin vegyület rendelkezik a jótékony hatással. Mivel gombaölő hatással bír, ezért nem csak a kártevők, hanem a kórokozók ellen is bevethetjük kertünkben. Kiváló a szürkepenész, és a lisztharmat ellen. Egyszerűen ültessük a fák tövébe, és kész. J
 Riasztja a burgonyabogarat, a lótücsköt, a takácsatkát, és a fonálférgeket is. Különösen jó hatással van a paradicsommal, uborkával, sárgarépával és szamócával összeültetve.
 Készíthetünk a fokhagymából bio permetszert is: 1kg külső pikkelylevelet 5l esővízbe beáztatunk, és 2 hétig erjesztjük. Tízszeres hígításban használjuk gombás, és baktériumos betegségek ellen.

Csalán – Urtica dioica

 A csalán levéltetű riasztó hatása a kertészek körében igen ismert. Permetlevet készítve belőle, hatékonyan felhasználhatjuk a házikertben.
 Permetlé készítése: 1 – 2kg csalánlevelet felaprítunk, és beáztatjuk 10l vízbe, legjobb az esővíz. A felhasználástól függően, áztathatjuk 12 órát, ebben az esetben, hígítás nélkül felhasználható a kapott oldat. Amennyiben tovább, egy – két napig áztatjuk, akkor hígítva használható.

Büdöske – Tagetes

 Mindamellett, hogy a bársonyvirág, vagy büdöske igen dekoratív egynyári dísznövény, hasznos is a kertben. Virágoskertbe, fák tövébe, veteményesbe becsempészve távol tartja a vakondokot.
 E mellett gyökerének kén tartalmú tiofén vegyületei riasztják a fonálférgeket, és a drótférgeket.
 Érdekességként megemlítjük, hogy virágzata különböző illóolajokat tartalmaz, amelyeket pedig az illatszeripar használ fel.

Körömvirág – Calendula

 Ez a szintén dekoratív gyógynövény, minden ágyásban jól mutat. Paradicsom mellé ültetve pedig főnyeremény. Illatával elriasztja az összes kártevőt, és még fel is dobja az amúgy nem túl változatos veteményest.
 E mellett gyógynövényként is kitűnően helytáll. Vírusölő, antibiotikus, és gombaölő hatással is rendelkezik, leginkább tea formájában fogyasztva. A kozmetikai ipar szépségápolási termékekben használja.

Levendula – Lavandula officinalis

A levendula moly riasztó hatását mindenki ismeri, már nagyanyáink is ezzel védekeztek a kellemetlen kártevők ellen. Virágál megszárítva szekrényekbe, fiókokba, egyéb zárt helyekre téve valóban hatásos.
 A kertbe, és cserépbe ültetve távol tartja a levéltetveket, ezért érdemes a teraszon is, és az ablakokban is cserépben, vagy balkonládában nevelni. Azért is érdemes cserépben tartani, mert a legyeket, és a szúnyogokat is távol tartja; viszont a méheket vonzza.
 Számtalan változatot nemesítettek már, rózsaszín, és fehér virágokkal is.


A legtöbb fűszernövény alkalmas erős illata révén a rovarok elriasztására, tehát a felsoroltak mellett még ültethetünk például oregánót, majorannát, metélőhagymát, édesköményt is.


Budaörs
2019.január 31

Másolás a szerző engedélye nélkül tilos!


 

 

címkék: