Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Támfallal a kertben

2020. január 30
megtekintések15168
Támfallal a kertben

Domboldalban van a telek? Az egész egy meredek izé, amin képtelenség kertészkedni? A fűnyírás egy rémálom? Van megoldás! Támfal J A rézsűkövekkel megfogjuk a falat, az erózió nem mossa le, nem fog „lefolyni” a terület.

 Akinek a rendelkezésére álló kert, telek, udvar, vagy bármilyen terület meredeken emelkedik, annak mindenképp jó ötlet az ún. „teraszos kialakítás”. Ennek lényege, hogy kisebb – nagyobb vízszintes részeket, teraszokat alakítunk ki.
 Első a földmunka, amelyet kisebb területen kézi erővel, nagyobb területen pedig gépi erővel lehet megoldani. Mindenképp szükségünk lesz ásóra, lapátra, és egy vízmértékre, amelynek segítségével kialakíthatjuk a vízszintes felszínt.

 

Ezután elegyengetjük a felszít, majd a hátsó falat is függőlegesre alakítjuk.
 Többféle támfal elemet is használhatunk. Lehet egyszerű téglakő, vagy sima, egyszínű támfal elem, esteleg gyöngykaviccsal, vagy mészkőzúzalékkal díszített, esetleg flórakosár. A flórakosarak többféle méretben, és színben kaphatók, attól függően válasszunk, hogy milyen, és mekkora növényeket szeretnénk bele ültetni, ha egyáltalán szeretnénk.
 Egymásra illesztve megfelelően tart, de ha egy kicsit meredekebb a dőlésszög, akkor érdemes betonvasak beszúrásával stabilizálni a falat.

 

 A tervezésnél figyelembe kell vennünk az adott terület környezeti viszonyait. Legfontosabb, hogy mennyi napfényt, és csapadékot kap a „terasz”. Ennek függvényében a támfalba, illetve a flórakosarakba fényigényes, vagy árnyéktűrő; illetve vízigényes, vagy szárazságtűrő növényeket telepítsünk.
 Sok napfényt kedvelő, és szárazságot tűrő növények alapvetően a sziklakerti, sivatagi növények, amelyeknél alapvető kritérium azonban a fagytűrő képesség. Ilyen például a kristályvirág, a medvetalpkaktusz, a kövirózsa, a varjúháj – félék. Ezekkel biztosan tervezhetjük támfalunkat.
 Amennyiben árnyékosabb helyünk van, abban az esetben alkalmas lehet a Vinca minor, Vinca mayor, a mirtuszlonc, vagy a madárbirs félék.

 Lehetséges, hogy nem szeretnénk a falba növényeket ültetni, ekkor nagyon dekoratív téglaköveket használjunk, olyan színben, amelyek harmonizálnak a környezetben lévő épületek, utak színével. Fontos tudni, hogy amennyiben a támfalunk 1 méternél magasabb lesz, kérjük kis szakember tanácsát a stabilizálás végett. Csempészhetünk az egyöntetű tégláink közé esetleg egy – egy darab különleges, régi darabot is, amelyek feldobhatják a falat.

 

 A teraszok közé érdemes lépcsőt kialakítani, ezzel megkönnyítve a gyalogos közlekedést. Ez is lehet a támfallal azonos színű, illetve anyagú elemmel burkolva, amely harmonizál a támfalunk színével.

 

A kialakított teraszok sokféle célt szolgálhatnak. Lehetnek virágágyások, veteményesek, pihenőhelyek, játszóterek, illetve esetlegesen grillező – bográcsozó helyek is.

 

Budaörs

2019 február 2

Másolás a szerző engedélye nélkül tilos!

 

címkék: