Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Tél végi, kora tavaszi kerti munkák

2022. december 30
megtekintések4892
Tél végi, kora tavaszi kerti munkák

 Kinézve az ablakon, még a téli táj képe tárul elénk, de ha jobban megnézzük a naptárt, perceken belül itt a tavasz :)

 Vegyük sorra a lassan aktuálissá váló, legfontosabb munkákat: a szőlőmetszést, a gyümölcsfák alakító metszését, a tél végi lemosó permetezést.

 Szőlő metszése 

 A szőlő metszése a vesszők évenkénti vissza vágását jelenti. Ezzel egyrészt fiatalítjuk az idősebb részeket, másrészt az a cél, hogy a fejlődő hajtások a megfelelő vastagságot, és hosszúságot érjék el.
 A metszéssel megteremtjük az ún. fiziológiai egyensúlyt, azaz a vegetatív növekedés és a hozam közötti megfelelő arányt. Nem olyan ördöngös, mint amilyennek hangzik, egyszerűen arról van szó, hogy ne növekedjen a lombozat se ész nélkül, de ne legyen annyi fürt sem a növényen, hogy ne tudja kinevelni.
 Gyakorlatilag, általánosságban az a legjobb, ha egészséges, jól beérett vesszőre metszünk. Ezt onnan lehet tudni, hogy a kérge sérülésektől és betegségektől mentes, valamint kellően kifejlődött, nagy, és egészséges rügyek vannak rajta. Fajtától függően 6- 10mm átmérőjűnek kell lennie. Ez legtöbbször az előző év egyik fejlett rügyéből fejlődött ki. Fontos, hogy ifjító metszésnél, és ha idősebb részt távolítunk el, sebkezelőt alkalmazzunk! 
 Funkciója szerint megkülönböztetünk termővesszőt (csapot), ugarcsapot és biztosítócsapot.
 A termővessző neveli ki a termést. Legjobb, ha megkeressük rajta a legerősebb rügyet, és felette vágjuk el a vesszőt. Az ugarcsapok nevelik ki a következő évi termővesszőket. Ezeket, 1- 2 rügyre metsszük. A biztosítócsap feladata a tőke károsodás utáni ifjítása, a tőkerészek újra termelése.

Forrás: Karl Bauer: Szőlősgazdák könyve

 A szőlő metszésének időpontja általában február vége, március eleje, de természetesen függ a földrajzi adottságoktól. Általánosságban legoptimálisabb, ha a kemény fagyok elmúltával, amikor már van egy- két napos nappal, nyugodtan neki foghatunk. Egyébként is már igencsak sápadtak lehetünk a hosszú tél után, és a szőlő metszése kiváló alkalom egy kis napozásra is :) 


 Gyümölcsfák metszése

 Nagyon fontos, hogy a csonthéjasok metszésével várjuk meg a késői fagyok elmúltát, majd csak közvetlenül virágzás előtt metsszük ezeket!
 Az almatermésűeket azonban nyugodt szívvel elkezdhetjük alakítgatni a kora tavaszi madárcsicsergésben. Számos koronaforma, és még több féle házikerti, nem szabályos termőfelület van használatban a gyümölcsfáknál, ezért nem is szorítkoznék szorosan a szabályokra.
 Legfontosabb talán a metszés során, hogy próbáljuk meg a lehető legszellősebb lombozatot kialakítani, hiszen a gomba- és baktériumok okozta betegségek előszeretettel telepednek meg, és fertőznek a zsúfolt, sűrű koronákban. Ezt nagyon egyszerűen véghez vihetjük, mindössze az a feladatunk, hogy megtaláljuk, és eltávolítsuk a keresztbe álló, mereven felfelé törő, egymáshoz nagyon közel lévő ágakat. Ez a ritkító tavaszi metszés arra is jó, hogy a fa nem teremjen roskadásig, mert akkor ne fogja tudni kinevelni rendesen a gyümölcsöket, valamint még sérülést is okozhat magának azáltal, hogy a súlytól letörik az ág.
 Természetesen, itt is igaz az az elv, hogy amennyiben egy esetleg sérült, idősebb, ezáltal vastagabb ágtól kell megszabadulnunk, akkor mindenképp használjunk fagélt! Ennek alkalmazásával lezárjuk a friss sebhelyet, megakadályozva a kórokozók bejutását a fa szöveteibe. A hosszú hajtásokat is bátran megrövidíthetjük, ha nagyon kilógnak, ezzel semmilyen kárt nem okozunk, csak figyeljünk arra, hogy kellő mennyiségű, egészséges rügy maradjon rajta.

Tél végi, tavaszi lemosó permetezés

 Február végén, március elején van itt az ideje a tél végi lemosó permetezésnek. Ekkor már a nappali hőmérséklet - jó esetben- fagypont fölé emelkedik, és lassan, de biztosan megkezdik élettevékenységüket a kórokozó gombák spórái, és a kártevők petéi. Képzeljük ezt úgy el, mint a reggeli zuhanyt. A hosszú, téli álomból ébredő növényeinket egy mindent átmosó, letisztító, ébresztő zuhanyban részesítjük. :)
 Komolyra fordítva a szót, ez egy igen fontos mozzanata a tavaszi kerti munkáknak, hiszen, ha ezt elvégezzük, akkor bizony igen sok kellemetlenségtől kíméljük meg magunkat, és a növényeinket egyaránt. Ezzel a lemosással még ideje korán elkaphatjuk, és elpusztíthatjuk a különböző gombákat, baktériumokat, és rovarokat, amelyek a kéreg repedéseiben, a hajtások, és a rügyek felületén próbálkoztak az átteleléssel. Ez által pedig a nyár folyamán sokkal kevesebb munkánk lesz a növényvédelemmel.
 Az időpont megválasztásán is sok múlik. Soha ne permetezzünk szeles, ködös időben, mert annak nem sok értelme van. Ilyen esetben a pára lecsapódva lemossa a vegyszert, mielőtt az kifejthetné hatását, a szél pedig messzire viheti onnan, ahova eredtileg szántuk a permetet, vagy akár az arcunkon is végezheti útját, ami lássuk be, nem kellemes érzés. :)
 Alapvetően a permetszernek réz- és kén tartalmú gombaölő szernek kell lennie, amelyet kiegészíthetünk rovarölő szerrel is. Ilynek: Olajos Rézkén, Agrokén, Nevikén, és a jó öreg Bordói lé- Bordóilé NEO SC.
 Hasznos lehet, ha a fák, és cserjék körül a földfelszínt is lepermetezzük, hiszen a lehullott lomb, és esetlegesen a földön maradt lepottyant gyümölcs is remek táptalaja lehet a különböző, fertőző szervezeteknek.
  Mindenképpen fokozott figyelemmel legyünk a permetezés során, és tartsuk be az előírásokat, valamit a védőöltözet se maradjon el! Szájmaszkot, védő szemüveget, kesztyűt, fejfedőt mindenképpen használjunk, és a ruházatot, amit viselünk a permetezés alatt, kezeljük mindig elkülönítve! 

 Jó munkát kívánunk mindenkinek!

 Budaörs
2018. február 22. 

Közreműködött: Deák Gabriella kertészmérnök 

Másolás a szerző engedélye nélkül tilos!