Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Tervezzük meg kertünket 2. - Félárnyékos kertek

2019. január 14
megtekintések5543
Tervezzük meg kertünket 2. - Félárnyékos kertek

 Félárnyékos egy kert, ha a napnak csak bizonyos szakában éri teljes napfény, például délelőtt, vagy délután; vagy pedig a környező magas fák, vagy épületek kis százalékban beárnyékolják.

 Ezeket a kerteket nevezhetjük talán a legoptimálisabbnak, több szempontból is. Először is, jóval több, olyan növényt helyezhetünk el benne, amely a teljes napfényt nem, vagy csak sínylődve tűri el, valamint már nem kell az árnyékolás miatt terebélyes fákat ültetnünk bele.

 Először is, térképezzük fel, hogy a kert mely részei mennyire naposak. Írjuk fel, hogy melyik részen, mennyi a megvilágítás. Ennek alapján fogjuk tudni a növényeket elhelyezni.


 Sok napsütés: kb. 6-8 óra

 Erre a helyre gyakorlatilag minden, cikksorozatunk első részében bemutatott növényt ültethetünk.  Ezen a részen érdemes az egynyári virágokból álló ágyást elhelyezni; vagy épp ide érdemes telepíteni a sziklakertet. Sziklakertbe kiválóan alkalmasak a kinti kaktuszfélék, a kőtörőfű – félék (Saxifragacea), a kövirózsák (Sempervivum), varjúhájak (Sedum), és az egyéb, sok napsütést igénylő, de fagytűrő pozsgások.

 Arról ne feledkezzünk meg, hogy ahol sok a napsütés, ott több öntözésre lesz szükség. Erre legalkalmasabbak a késő délutáni, kora esti órák, amikor már a nap lefelé megy, és a levegő is kezd hűlni. Jó alaposan öntözzünk meg, csapadékszegény időszakban naponta.
  A sziklakertet természetesen elegendő hetente egy, két alkalommal meglocsolni.

Kevesebb napsütés: kb. 4-6 óra

 Erre a területre ültethetünk például hortenziát (Hydrangea), rododendront (Rhododendron), de, az örökzöldek egy része is meghálálja, ha nem tűzi őket örökké a nap. Ide tartozik a nyugati tuja (Thuja occidentalis) sok fajtája, a Leylandi ciprus (Cupressus leylandii), a boróka fajták (Berberis), a mahónia és a babérmeggy (Prunus laurocerasus) is.
 Rózsát akkor ültessünk erre a helyre, ha a napsütés zöme a reggeli órákban van, hiszen a harmat felszárítása nagyon fontos a rózsáknál, a későbbi gombabetegségek kialakulásának megelőzésében.
 Természetesen az öntözésről itt is gondoskodnunk kell, de nem olyan mértékben, mint a napsütötte részeken. Csapadék mentes, meleg, nyári időszakban viszont itt is elkél a két naponta történő locsolás.

Árnyékos: kevesebb, mint 4 óra napsütés

 Azt gondolnánk, hogy lehetetlen feladat árnyékos helyre megfelelő növényt találni, ám ez nem így van. Vannak igen dekoratív, kifejezetten árnyék kedvelő fajták, amelyekkel érdemes kísérletezni.
 Sok talajtakaró növény természetes élőhelyén a fák alatt él, a lomkorona által szinte teljesen elzárva a fénytől, ezek mindegyike alkalmas lehet erre a helyre. Ilyen a kicsi, és a nagy télizöld, vagy meténg (Vinca minor, Vinca mayor)
 
Ebben a kategóriában, az elsők között befutó, kétségtelenül a borostyán (Hedera helix). Erre a növényre szokták mondani, hogy bárhol elél. Persze, ez nem teljesen így van, de az biztos, hogy a borostyán a legsötétebb, napot szinte egyáltalán nem is kapó területet is vígan befutja. A fák, cserjék törzsére kapaszkodva éli életét, de egy szimpla kőfalon is megtapad kis tapadóival.

Szót kell még ejtenünk a tápanyag utánpótlásról, ami szintén a tervezés részét kell, hogy képezze, hiszen hiába ültetünk be gyönyörűen minden növényt, és locsolgatjuk, ha egy idő után nem jutnak elegendő nyomelemhez, bizony nem fognak virulni.
 Ültetéskor az ültetőgödör aljára szórjunk komposztált marhatrágyát, mert így ellátjuk a növényt a begyökeresedéshez, és a kezdeti növekedéshez szükséges tápanyagokkal. Ez azonban, kb. 2-3 hónap alatt felszívódik, ekkor pedig tápoldatokkal, és műtrágyák használatával biztosíthatjuk a tápanyagot a növényeknek. Ezeket 2 hetente adagoljuk az öntözővízhez, vagy szórjuk ki a talaj felszínére a felhasználási útmutató szerint.

 Mostanában elterjedtek bizonyos szinbionta gomba – készítmények (Symbivit), amiket az ültető gödörbe szórva, a földhöz keverve, jótékony hatással lesznek növényünkre. Ezek a gombák, a növény gyökeréhez tapadnak, és szimbiózisba kerülve velük, segítik azok tápanyag-, és víz felvételét. Tudományos kísérletekkel bizonyított ezek jótékony hatása hosszú távon is.

 

Sokoldalú felhasználhatósága mind a virágoskertben, mind a zöldség-, és gyümölcs ültetvényben hasznos.

Budaörs
2019.01.14

Másolás a szerző engedélye nélkül tilos!

 

címkék: