Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Tölcsérjázmin teleltetése

2022. november 17
megtekintések4167
Tölcsérjázmin teleltetése

 

Tölcsérjázmin

Mandevilla/Dipladenia

 

A tölcsérjázminok is hihetetlen keresettek lettek az elmúlt években, és valószínű ez a népszerűség a jövőben sem fog csökkeni, hiszen az egyik legdíszesebb mediterrán növény. Mindkét fajta hasonló gondozást igényel. A legideálisabb hely számukra a egy védett, világos, de nem tűző napon lévő rész a kertben vagy teraszon számukra. A Dipladénia bokrosodó növény, ami bátran ültethető kaspóba, dézsába vagy akár függőkosárba is. A Mandevilla pedig kúszónövény, ami kiválóan díszítheti kertünk különböző részeit a megfelelő támasztékot használva, akár egy virágos pergolát lugast is kialakíthatunk.




Ugyanúgy, mint sok trópusi, mediterrán növény, sajnos ez sem bírja a teleket hazánkban, ezért meg kell találnunk számára a legjobb helyet a teleltetéshez. A tölcsérjázmin nem tolerálja a +3-4 fok alatti hőmérsékletet sem, ezért már a hűvösebbre forduló őszi időben fel kell hogy készítsük a beköltöztetésre.




A legideálisabb hely számára +18-24 fok, kissé párás levegő, amennyiben szükséges párásítsunk  és figyeljünk, hogy megfelelő fényt kapjon. Mielőtt bevisszük, hagyjuk el a tápoldatot, illetve mérsékeljük az öntözést is, télen figyeljünk, hogy ne száradjon ki a földje. Ne rakjuk bejárati ajtó mellé, illetve olyan ablak közelébe, amit állandóan kinyitunk, hogy ne kapjon huzatot a növény.


 


Érdemes, ugyanúgy, mint a murvafürtnél, erőteljesebben visszavágni. Elsősorban a növény jóval kevesebb energiát használ, másodszor pedig sokkal kevesebb helyet foglal. Fontos arra figyelnünk, hogy az elszáradt virágok, a száraz, beteg ágak mindenképp kerüljenek levágásra.


Amint tavasszal a szabadban az éjszakai hőmérséklet már tartósan eléri a +5 fokot - ami feltételezi az eljövendő jóidőt - fokozatosan hozzászoktathatjuk a melegebb hőmérséklethez. Ekkor már elkezdhetjük a tápoldatozást is. Megfelelő feltételek mellett, ekkor már elkezdi újra hozni leveleit, majd virágait

címkék: