Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Gyepet károsító kártevők és az ellenük való védekezés

Amennyiben a bogarak lárvái (cserebogár, lótücsök/lótetű, vincellérbogár, kukoricabogár, vetési bagolylepke, lószúnyog, stb.) és a fonalférgek erősen felszaporodnak, a fűszálak gyökereinek elfogyasztásával a föld feletti részek pusztulását okozzák, a gyepszőnyegünket részben vagy teljesen tönkretehetik. Amikor ezen élőlények kártékony hatását észleljük, a legtöbb esetben gyepünk foltszerűen már elpusztult. A védekezés azért is nehéz, mert a lárvákkal fertőzött talaj eltérő mélységeiben eltérő fejlődésű fázisú károsítók több nemzedéke található. Ezeken a mélyebb részeken a védekezésre használt szert bejuttatni igen nehéz. Az ellenük való hatékony védelem alapja a megfelelő, ha lehet még a károk bekövetkezte előtt végzett talajfertőtlenítés, mely már vegyszermentes biológiai rovarölőszerek használatával is lehetséges (Nematop,  Nemastar, Nemacel).

A vakondok, madarak, különféle rágcsálók, mezei egerek, pockok táplálkozásuk során a földben és a föld fölött lévő növényi részek elpusztításával, valamint járatok és halmok képzésével okoznak károkat.

Vakond ellen a gyepesítés előtt, kb. 5 cm-rel a gyep termőrétege alá leterített vakondhálóval a leghatékonyabb a hosszú távú védekezés. Ha nem rendelkezünk ilyesmivel, akkor a rengeteg kétes eredményű házi módszer közül a csapdák használata a leghatékonyabb. A rendszeres talajfertőtlenítés elpusztítja, a talaj rovar élővilágát, így a vakond nem talál táplálékot magának. A nálunk is kapható természetes Bio-Dropp készítmény is hatékony szer lehet. A védekezés fontos, hiszen ha sikerül kiépítenie és hátrahagynia üres járatait, azok otthonául szolgálhatnak békáknak, egereknek, cickányoknak, pockoknak, lódarazsaknak, stb.

A gombás vagy vírusos fertőzéseket, mint a hópenész, a levélcsúcs vörösödés, dollárfolt a rozsda vagy a szkleroktóniás betegség stb. a magas páratartalom vagy éppen a száraz időjárás, a tápanyaghiány, a talaj levegőtlensége okozhatja. Ezek a kórokozók mindig jelen vannak a talajban, fertőzés akkor fordul elő, ha a gyep ellenálló képessége csökken, melyet gyors felszaporodás követ. Az ellenük való védekezés rendszeres talajszellőztetéssel, tápanyag utánpótlással és a megfelelő gombaölő szerek alkalmazásával lehetséges.