Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Gyepszőnyeg terítés

Gyepszőnyeg terítés előkészületei

A gyepszőnyeg fektetése gyorsabb, látványosabb folyamat mint a fűmagvetés. A már kész szőnyeg is igényli a tökéletesen előkészített tápdús talajt, a jól működő öntözőrendszert. Ezen feltételek nélkül gyepünk sosem lesz olyan, mint amilyet szeretnénk.
A rendelés után frissen felszedett gyepszőnyeg összegöngyölve, raplapokon kerül a helyszínre. A legjobb ha a szállítás napján vagy legkésőbb másnap felhasználásra kerül a készgyep mert a n
yári kánikulában maximum 24 órát bír ki így, tekercs formában. Ha a telepítés később történik, terítsük ki és mindenképpen öntözzük meg a szalagokat. A tekercselt formában történő öntözés kerülendő, mert a magas hőmérséklet és a nedvesség együttes hatására a gyepszőnyeg befülled, visszafordíthatatlan károkat okozva. A kiterített gyeptégla, megfelelő kezelés és öntözés mellett akár napokig is eltartható.
A gyepszőnyeg/tégla a laza szerkezetű homokos-vályog talajokat kedveli leginkább.

A gyepszőnyeg, gyeptégla telepítésének menete

1, A finom-morzsásra előkészített talaj a legalkalmasabb a gyepszőnyeg tekercsek leterítésre.
2, A kiterítés előtt egy indító starter műtrágya
(Scotts/Everris New Grass) terítés erősen ajánlott az előkészített talaj felszínén.
3, A szalagok kötésben rakva/szabva kerülnek egymás mellé, az illesztések helye néhány hét múlva eltűnik.
4, A fektetés után két irányból hengerezzük a gyepesített felületet.
5, A bőséges öntözéssel a gyepszőnyeg alatti réteget is át kell nedvesíteni, mely ~30L víz kijuttatását jelenti 
négyzetméterenként.

Telepítés utáni gondozás

A kezdeti időszakban gyepünk különösen érzékeny az őt érő környezeti hatásokkal szemben, a kártevőkre, betegségekre és a túlzott igénybevételt sem tűri jól. A telepített készgyep a begyökeresedésig (nagyjából egy hét, tíz nap, hőmérséklettől függően) különös gondoskodást igényel, itt a megfelelő mennyiségben és rendszeresen kijuttatott optimális vízmennyiségnek hangsúlyos szerepe van. A túllocsolás éppúgy károsíthat mint a kiszáradás. Ha a talaj nem válik süppedőssé az öntözés után, akkor eltaláltuk a megfelelő vízmennyiséget. Ha az esti órákban a hőmérséklet meghaladja a 20°C-ot, akkor a locsolással kijuttatot vízmennyiségtől kialakuló magasabb páratartalom gombásodáshoz vezethet, ezért ilyenkor ne öntözzünk.
A gyökeresedési idő alatt kerülni kell a túlzott terhelést. Amikor a fűszálak elérték a 8-10cm-es magasságot szükséges elvégezni az első nyírást. Használjunk éles pengélyű eszközt, hogy az éppen gyökeresedő gyepünk ne lássa kárát a szaggatásnak.