Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

2 800 Ft - tól

Francia (Spanyol) levendula

Lavandula stoechas

Jellemzők

A levendulát főleg illóolajáért termesztik, melynek nyugtató, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, emésztést serkentő hatása ismert. Illata miatt parfümök alkotórészévé is vált, és egyre gyakrabban használják ételek fűszerezésére is. Ezen kívül távol tartja az apró kártevőket és molyokat. 

A levendulát napos, meleg helyre ültessük, legalább napi 6 órában érje közvetlen napfény. Szárazságtűrő, de ültetése után, míg rendesen be nem gyökeresedik, ajánlott heti egy-két alkalommal öntözni. Nem szereti sem a sok vizet, sem a túl sok párát. Erre mindenképp érdemes odafigyelni!

Legismertebb fajtái a francia és az angol levendula.

A francia levendula a legfinomabb és legértékesebb aromájú és egyben a legelterjedtebb is a fajták között. Étkezi célra is ez a fajta való. Népi elnevezéssel orvosi levendulának, keskenylevelű levendulának vagy közönséges levendulának is hívják. Mediterrán évelő növény, ami elbokrosodik, szabad földbe kiültetve télen sem károsodik és sokáig, akár 40-50 évig is elél. A kifejlett növény magassága virággal együtt 60-80 cm, a bokrok átmérője 80-100 cm, színe a jellegzetes mély sötét, kékeslila, levendulakék.

Életforma: felálló szárú, fásodó, sűrű bokrú, örökzöld mediterrán félcserje
Fényigény: napfény kedvelő
Vízigény: a szárazabb talajt szereti
Talajigény: mészkedvelő
Méret: 40-60 cm, virággal együtt akár 60-80 cm magas, a bokrok átmérője 80-100 cm
Virág: lila, kékeslila, levendulakék, apró, illatos, június-júliusban virágzik
Felhasználás: fűszernövény, gyógynövény, parfümök, szappanok, ételek fűszerezése kissé 
Ültetése, nevelése: fagyérzékeny, érdemes védettebb fekvésbe ültetni, dézsában, balkonládában, télikertben is nevelhető, elvirágzás után vágjuk vissza