Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

A mediterrán növényekről

2018. március 20
megtekintések4997
A mediterrán növényekről

 Egyre inkább elterjedtebbek hazánkban is a különböző mediterrán származású dísznövények. Ugyan teleltetni szükséges ezeket, de ettől az apró „kellemetlenségtől” eltekintve igen dekoratív díszei lehetnek kertünknek, és sok örömet lelhetünk dús, és hosszan tartó virágzásukban.
 Fontos tulajdonságuk, hogy egész nyáron át hozzák több hullámban virágaikat, amit az éghajlatunkon őshonos cserjékről nem mondhatunk el. Az is a javukra írható, hogy nem kell minden évben megvásárolni őket, úgy, mint az egynyáriakat. Ismerjük meg ezeket a különleges melegebb égövről származó növényeket, és gondozásukat. Tudjunk meg többet a murvafürtről, a kefevirágról, és a tölcsérjázminról!

 A Bougainvillea, vagy murvafürt eredeti élőhelyén gyorsan növő, színes murvalevelekkel rendelkező, tövises cserje.
 Brazíliából származik, és nem aprócska, fehér virágjai teszik különlegesé, hanem a színes fellevelek. A nemesítésből származó rengeteg hibrid miatt, már sokféle színben vannak: lila, narancssárga, rózsaszín, piros. Az alapfaj lilás rózsaszínű. Léteznek felálló szárú, és kúszó fajtái is.
  Legfontosabb tudnivaló, hogy fagyérzékeny, tehát teleltetni szükséges. A leandernek megfelelő körülmények, a murvafürt számára is alkalmasak. Fény-, és melegigényes növény, a tűző napot is jól bírja. Széltől védett helyen tartsuk, és a rendszeres öntözésről ne feledkezzünk el! A heti rendszerességű tápoldatozást dús virágzással hálálja meg, ezt áprilistól szeptemberig tegyük. Eleinte használjunk foszfor túlsúlyos tápot, ezzel segítjük a virág képződését, azután áttérhetünk a nitrogén- majd a kálium túlsúlyosra.
 Rendkívül jól nevelhetők kisebb erkélyen, balkonon is, ahol kedvükre kúszhatnak, futhatnak. 

 A Callistemon citrinus, vagy kefevirág főként az utóbbi évek nyarain kezdtek hódítani a kertekben. Ausztrália száraz, meleg területeiről származik, ebből kifolyólag elviseli a szárazságot, és szereti a tűző napot is. Eredeti élőhelyén akár 5-6m magasságú fává is fejlődhet.
 Különleges, üvegmosó- kefeszerű virága igazi egzotikum lehet kertünkben. Télen hűvös, de szellős helyet igényel. Általában alkalmas a hely, ahol a leandereket tartjuk. Kora tavasszal vágjuk vissza ágait, és helyezzük ki a szabadba. Virágzás után, a nyár folyamán ismét érdemes vissza vágni szárait, ezzel újabb virágzásra késztetjük a növényt, és újabb üvegeket moshatunk el velük. :)
 Augusztus folyamán fás dugvánnyal szaporítható, homokos kerti talajban jól gyökeresedik.

 A harmadik igen nagy népszerűségre szert tevő csodaszép mediterrán növényünk a Dipladenia, Sundavillae, vagy tölcsérjázmin. Dél- Amerikából származik, Mexikóban szerelemindának is nevezik.
 Májustól októberig virágzik; elvirágzás után pedig vissza kell vágni, hogy a következő évben sűrű, dús növényünk legyen. Gyorsan növekszik, ezért erőteljesen metsszük vissza, - rügyre.
  Nagyon szereti a fényt, de a tűző naptól védjük kissé. Tehetjük félárnyékos helyre is, ott is kitűnően fogja magát érezni. Teleltetni 10-15°C-os helyen a legjobb, kéthetente öntözzük kissé.
 Tavasszal nagyobb cserépbe ültethetjük, mielőtt megkezdődne a növekedés. Tavasztól őszig öntözzük rendszeresen, ne hagyjuk kiszáradni, de azért nem álljon alatta a víz. 2 hetente tápoldatozzunk.
  Takácsatka károsíthatja, ez ellen rovarölő szerrel könnyedén védekezhetünk. A permetezést szélcsendes, száraz időben végezzük el, lehetőleg az esti, vagy a kora reggeli órákban, megfelelő védőfelszerelés használatával!
 Levelei sárgulnak, ha netán megfázik a növény, illetve, ha nem kap megfelelő vízellátást, esetleg kiszárad. 

 Bárhogy is döntünk, hogy melyik szépséggel gazdagítjuk kertünket idén, mindenképp egy különlegesen szép, és hálás növénnyel gazdagodunk.

Budaörs
2018. március 16. 

Közreműködött:
Deák Gabriella
kertészmérnök

Másolás a szerző engedélye nélkül tilos!

címkék: