Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Advent december 1. vasárnap

2018. november 27
megtekintések3068
Advent december 1. vasárnap

Mind a négy vasárnap meggyújtunk egy gyertyát az adventi koszorún. Ilyenkor egyre hosszabb ideig vagyunk sötétségben, egyre rövidebbek a nappalok. Ezért is gyújtunk meg minden vasárnap egyel több gyertyát a koszorún, ezzel utalva arra, hogy Jézus eljövetele elhozza a fényt is. Az első gyertya meggyújtása mindig a Szent Andráshoz legközelebb eső vasárnapra esik. A hagyomány szerint az első gyertya színe lila, ekkor a templomban a terítő színe is lila. Ezen a napon terítjük meg az Úr asztalát.

advent hagyomány

 A második és a harmadik vasárnap színe is lila, amely a bűnbánatot szimbolizálja. A negyedik gyertya rózsaszín, az pedig már az öröm jelképe. Persze manapság már több színben és formában is készülnek adventi koszorúk, és sokan otthon, családi körben készítik el. 

Advent budaörsi kertépítés és kerttervezés

 Az első adventi koszorút 1838- ban Johann Heinrich Wichern, protestáns lelkész készítette egy gyermekotthon számára, akkor még fából. Ezen a koszorún 24db gyertya állott, hétköznapokra fehér, vasárnapokra pedig piros. A gyermekotthonban minden este meggyújtottak egy gyertyát, és utána adventi, karácsonyi dalokat énekeltek együtt a gyerekek. A Szent Estén ez a fényárban úszó koszorú csodálatos látvány volt. Régebben az emberek az adventi időszakban böjtöltek is, és hajnali misére jártak, amelyet Szűz Mária tiszteletének szenteltek. 

Adventi koszorúk a budaörsi kertészetben

 Az adventi koszorú mellett igen elterjedt ilyenkor az adventi naptár, amely szintén segíti a várakozást. Ezt hagyományosan december elsején kezdjük használni. Ezeknek a naptároknak, esetleg házikóknak az ablakaiból december 24-gyel bezárólag egyet szabad naponta kinyitni. Mögöttük leggyakrabban édesség rejtőzik, míg régebben inkább kis képecskék, és karácsonyi jókívánságok. A naptár ötlete Gerhard Lang- aki a későbbi készítő-, édesanyjától ered. A gyermek Lang minden este megkérdezte, hogy mennyit kell még Karácsonyig aludnia. Anyukája pedig fogott egy karton darabot, és felragasztott rá 24 db bonbont. Fia minden nap egyet megehetett belőle, egészen a szent ünnepig. 

kertépítés és öntözőrendszer budaörs danubia kertészet

 Budaörs 2017. december 1. 

Másolás a szerző engedélye nélkül tilos!

címkék: