Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Augusztusi munkák a kertben

2017. augusztus 08
megtekintések4543
Augusztusi munkák a kertben

Augusztusi teendők a kertben 

Az idei augusztus igazi szaharai forrósággal köszöntött ránk. Nem biztos, hogy van kedvünk kimenni ilyenkor a kertbe, de ne csüggedjünk, mert nem marad örökre ilyen meleg :) Rengeteg a tenni való most nyár végéhez közeledve, hiszen most térül meg a rengeteg befektetett munka és energia. Most kell betakarítani a legtöbb termést, és most kell gondoskodnunk a raktározásról, feldolgozásról. Végezzük örömmel ezt a munkát, még akkor is, ha kissé megterhelő, hiszen büszkék lehetünk kertünkre, és ezen keresztül saját magunkra is! Végezzük a munkákat a reggeli, vagy kora esti órákban, így megkíméljük szervezetünket a nagy meleg okozta korai kimerüléstől. Ami talán még ennél is fontosabb, mindig legyen a közelünkben hideg ivóvíz!!! 

augusztusi teendők a kertben

Akkor lássunk neki! ;) Elsőként arra hívnánk fel a figyelmet, hogy most van itt az ideje az évelő eper szétültetésének, illetve esetlegesen egy új ágyás létesítéséhez. Ennek az a lényege, hogy augusztus- szeptember folyamán minél előbb végezzük el, mert amelyeket még augusztusban elültetünk, azok minden bizonnyal már jövő évben hoznak termést.

eper augusztusban

 Beérett már a szeder is, ennek a szüretelésével azonban várjunk addig, amíg a kocsányról könnyedén leválik. Ekkor már szinte fekete a színe, és ebben az állapotában a legfinomabb. Ilyenkor szüreteljük az őszibarackot is, amely nem utóérő gyümölcs, és mint ilyen, a fán kell, hogy teljesen beérje. Ne hamarkodjuk el a szedést, akkor kapunk igaz íz élményt a gyümölcstől. Ezek a termések is kiválóan alkalmasak akár önmagukban, akár vegyesen lekvár főzésre. Egy korábbi cikkben részletesen kitértünk már ezekre a fortélyokra. Itt olvashat róla :) 

őszibarack

Metsszük meg a letermett bogyós gyümölcs töveinket, a málnát, ribizlit, szedret, egrest. Ezeken kívül itt van az ideje a rózsák, levendulák, rozmaringok visszavágásának is, szigorúan figyelve a metszési magasságra. Levendulánál fontos, hogy a fás rész fölött hagyjunk egy kis (4-5cm) zöld részt, annyira vágjuk le a hajtást. Muskátlinkat és leandereinket szaporíthatjuk ebben az időszakban dugványozással. Ennek lényege, hogy egy kb.10-15cm- es részt levágunk a hajtások végéből, és eltávolítjuk a virágot róla. Ez után a muskátli hajtását azonnal közvetlenül a földbe bedugdossuk, és belocsoljuk. Ezzel nem sok teendőnk van, innentől kezdve csak nedvesen kell tartani. A leander kicsi dugványát is bedughatjuk a földbe közvetlenül, de jóval biztosabb gyökérképződést eredményez, ha előtte egy kis vízben meggyökereztetjük. Kb. 2-3 hét alatt kifejlődnek a picike gyökerek, ekkor már nyugodt szívvel kerülhetnek a földbe is. 

leander

 Takarítsunk be a konyhakertből is mindent, hiszen ezért dolgoztunk egész tavasszal és nyáron. Ne feledkezzünk meg eközben a folyamatos gyomlálásról továbbra sem, főképp, hogy itt- ott felütheti fejét a parlagfű, amit ha módunkban áll, mindenképp gyökerestől távolítsunk el! Évelőinkről távolítsuk el az elnyílt virágokat, és akinek van kedve, gyűjthet vetőmagot is, gondolva a jövő nyárra :)

vetőmagok

 Ebben az időszakban lassanként le lehet tisztogatni az ősszel ültetendő, átnyaraltatott tulipán-, jácint,- nárcisz-, és egyéb kora tavaszi hagymát; illetve ezek hiányában körülnézni a piacon, hogy milyen lesz a kínálat. Végül, de nem utolsó sorban, felhívnánk a figyelmet, hogy a gyepnek már ne adjunk nitrogén- műtrágyát, hanem kezdjük el a téli felkészítő műtrágyázást. Ehhez ajánljuk az LP.SCOTS Pre- vintert. Ide kattintva tájékoztatást kaphatnak róla. 

Budaörs 2017.augusztus 7.

budaörsi kertészet kertépítés kerttervezés

 

 Másolás a szerző engedélye nélkül tilos!

címkék: