Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Az erdő első, tavaszi virágai

2022. december 30
megtekintések4806
Az erdő első, tavaszi virágai

 A tél, hamarosan szedi a sátorfáját, és elhagyja Magyarországot, utat engedve a kikeletnek. Ebben az időszakban tegyünk nagy sétákat, túrákat az ébredező erdőkben, hiszen ilyenkor szívhatjuk magunkba természet újjászületésének energiáit. 

 Amint ballagunk a fák között, érdemes lefelé is tekinteni a talajra, mert rendkívüli kis színfoltok ütik fel a fejüket itt is, és ott is.
 Előbújik a hóvirág, az ibolya, a téltemető, a krókuszok, az odvas keltike.

Hóvirág - Galanthus

 Hazai erdeinkben a nálunk őshonos, Kikeleti hóvirággal találkozhatunk. Bár nagy a kísértés, hogy letépjük, és szép kis csokorba rendezve haza vigyük szobadísznek, ne tegyük, mert fokozottan védett növény! Nem csak hazánkban, de az EU egész területén védett.
 A kikeleti hóvirág februártól nyílik, még lombfakadás előtt, hiszen a talaj felszínére ekkor még sok fény jut. Lombos, üde, nedves, bükkös – gyertyános erdőkben, patakok mentén találkozhatunk velük, de kicsit sötétebb szurdokokban is fellelhetjük.
 Virágzás és termés érlelés után, a növény visszahúzódik, és hagymájában felhalmozott tápanyagokból, tavasszal újult erővel fog kihajtani.  
 Fontos tudni, hogy a benne lévő galanthin nevű anyagot a gyógyászatban felhasználják a gyermekbénulás és az Alzheimer kór ellen, ám az anyag mérgező!
 Kiskertünkben, otthon, nyugodtan termeszthetjük, kertészetben, gazdaboltban vásárolt hagymából.

Illatos ibolya – Viola ordata

 Talán az egyik legismertebb, és leggyakoribb kora tavaszi virág, az ibolya. Mindenki ismeri, és szereti, a tavasz hírnökei mindenfelé. Megtalálható erdőkben, réteken, de parkokban, játszótereken, utak mentén szintén gyakori vendég, hiszen igénytelen, épp csak arra vár, hogy kiskissé melegedjen az idő, és már bújik is ki a földből.
 Nagyon gyorsan, gyöktörzsekkel szaporodik, de tőosztással, és magvetéssel is szaporíthatjuk. Virágszíne legtöbbször a lilának valamilyen árnyalata, de néha vadon is találkozhatunk fehér virágú példánnyal. Félárnyékos, üde helyeket kedvel, bokrok, fák tövében a leggyakoribb.  Érdekessége, hogy virága ehető, cukrászati díszként is sokszor használják. Érdekesség továbbá, hogy Sissi királyné kedvenc fagyija volt :)

Krókusz – Crocus crysanthus (Korai sáfrány)

 

 Kora tavasszal, az első virágok között bújik ki. Tőlevelei a virágokkal együtt bújnak ki. Napos fekvést kedvel, jellemzője, hogy a virágok napsütésben kinyílnak, estére, borús időben pedig becsukódnak.
 Mivel lombfakadás előtt virágzik, ültethetjük lombhullató fák és cserjék alá is, hiszen ilyenkor még bőven jut oda is napfény.
 Vízigénye közepes, öntözni egyáltalán nem szükséges, talán csak a virágzás idején, amennyiben nem kap természetes csapadékot. A téli hideg hatás, és a téli csapadék szükséges a virágzásához.

Odvas keltike – Corydalis cava

 10 – 20cm magas, mérgező növény. Egész Európában megtalálható.
 Geofiton növények, kora tavasszal virágoznak, amikor még a lombkorona nem hajtott ki, és átengedi szinte teljes mennyiségben a napfényt. Gyorsan kibontják virágszirmaikat, majd szintén gyors termés érlelés után, vissza is húzódnak a talajba.
 Humuszban gazdag, üde, nyirkos erdei talajt igényel. Gumója később odvasodik, innen kapta magyar nevét is. Szaporítása ezekkel a gumókkal lehetséges.

Csillagos téltemető – Eranthis hyemalis

A téltemető már február végén kidugja fejét a hó alól, és gyönyörű élénksárga virágaival valóságos szőnyeget hoz létre. Ez a picurka gumós növény, 8-10cm magas, és minden szárán 3-4 virágot hoz.
 Virágzása után visszahúzódik a földbe. Amennyiben szeretnénk szaporítani, hagymagumóit szétválasztva ősszel dugdossuk a földbe. Ügyeljünk rá, hogy ültetéskor nedves legyen a föld. Félárnyékos helyet, és humuszos talajt szeret. Nagyon szép színfolt a szürke, színtelen tél végén.
 Hazánkban védett növény. Mérgező!

 Bármerre is menjünk az erdőben, nézzünk jól szét az avarban, a fák tövénél, mert ezek a szépségek már ott rejtőznek. 

 

Budaörs
2020 február 11.

 

Másolás a szerző engedélye nélkül Tilos!
Közreműködött:
Deák Gabriella
kertészmérnök