Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Mi töri meg a téli fehérséget?

2019. január 10
megtekintések5566
Mi töri meg a téli fehérséget?

A téli fehérséget megtörő színes növényeket tanulmányozzuk!

A bogblárkafélék rendjébe tartozó hunyorok melegebb éghajlatú területeken örökzöld növények. A tavasz hírnökei közül az egyik legelsők. A virágok már télen megjelennek, van, hogy a virágok kikukucskálnak a hótakaró alól. Levelei 40- 50cm hosszúak, és ugyanilyen szélesek; virágai pedig szégyellősen a föld felé bókolnak. Színük igen változatos, fehér, zöldes fehér, rózsaszínes- zöld lehet. Hazánkban található összes fajtája védett!

keleti hunyor

 A Keleti hunyor- Helleborus orientalis február közepétől, április közepéig virágzik, tarka levelei pedig dekoratívak maradnak egész évben. A Fekete hunyor- Helleborus niger neve kissé megtévesztő, mert az ember azt hinné, hogy a virágai feketék. Ez azonban nem így van, gyönyörű hófehér virágai mellet gyökerei a sötét színűek, erről kapta elnevezését. Árnyékos helyre telepítve szépen megbokrosodik. 

zöld hunyor

 A Zöld hunyor- Helleborus viridis zöld színű virágokkal dicsekedhet. Virágai - melyekből 2-3 darabot hoz –, februártól májusig nyílnak. Előző társaitól annyiban különbözik, hogy jobban szereti a napos fekvést. A hunyorokról általánosságban elmondható, hogy mérgezőek! Elvirágzásuk után nem ültessük át őket 1- 2 hónapig, és ne hagyjuk őket kiszáradni, valamint a tápanyagellátás is adott legyen.

kikeleti bangita
 A Kikeleti bangita-Viburnum bodnantense enyhe tél esetén hazánkban januártól márciusig virágzik, de ha a tél túl hideg, akkor csak márciusban kezdi bimbóit kinyitni.Fehéres, rózsaszínes, illatos virágai lombfakadás előtt nyílnak, feldobva az amúgy még téli szürkeségben, fehérségben leledző kertet. Illata erőteljes, és télen még jobban érvényesül, ezért olyan helyre tegyük, ahol sokat járunk. Lassú növekedésű cserje, amely karcsú formájával 2- 3 méter magasra is megnő. Ősszel levelei nagyon szépre színeződnek, igen dekoratív ebben az időszakban is. Tehetjük napfényes, és félárnyékos helyre is, azonban fontos a szélvédett terület kiválasztása számára. 

téli jázmin
 A Téli jázmin- Jasminum nudiflorum Kínából származó, lombhullató cserje. Európában a XIX. században jelent meg.Zöld vesszői négyszögletűek, a földhöz érve meggyökeresednek, majd meghajolva tovább nőnek; ezáltal könnyedén szaporítható. Fényes, sárga virágai a levelek kihajtása előtt nyílnak a szár teljes hosszában. A virágok egymás után nyílnak ki, így folyamatos virágzásában gyönyörködhetünk hosszú ideig. Főleg napos helyen, nedvesebb helyen érzi jól magát. Rézsűk, kőfalak tetejére ültetve kellemesen „lefolyik” idővel, rendkívül mutatósan eltakarva azt. 2-3 évente, virágzás után metsszük vissza. Kártevőkre, betegségekre nem érzékeny. Robert Fortune 1843-ban gyűjtötte be példányait Kínában. Ennek érdekessége, hogy az úriember sok kalandot átélt eközben. Azért, hogy viszonylag zavartalanul tudjon gyűjtögetni, mandarinnak öltözött, és haját is levágva csak egy lófarkat hagyott meg. 

hóvirág

 A Hóvirág- Galanthus sp. mindenki számára ismert növény, és merem állítani, hogy mindenki számára a tavasz első számú hírnöke.A hóvirágnak kb. 75 faja és fajtája ismert, és az összes fehér színű. Hazánkban a Kikeleti hóvirág- Galanthus nivalis az őshonos fajta, de kertjeinkben elterjedt a Pompás hóvirág Galanthus elwesii és a Redőslevelű hóvirág Galanthus plicatus is. A kikeleti hóvirággal hazánkban februártól áprilisig találkozhatunk az üde és nedves lombos erdőkben, középhegységi gyertyános-tölgyesekben, bükkösökben, patak- és folyó menti ligeterdőkben. Virágozni akkor kezd, amikor még elegendő fény jut a talaj felszínére, lombfakadás előtt. Májusban már termést érlel, ezután pedig visszahúzódik hagymájába. A hóvirág termőterülete radikálisan lecsökkent, Európa szerte, nálunk 2005 óta védett növény, gyűjtése tilos! Azért ne keseredjünk el, mert számos fajtáját megtalálhatjuk a kertészeti árudákban, így betelepíthetjük saját kertünkbe is. Fák, cserjék tövében érzi magát igazán jól. Latin elnevezése a Galanthus azt jelenti, hogy tejvirágú. Ezt azzal magyarázhatjuk, hogy ha rápillantunk a virágjára, olyan, mintha 3 tejcseppet látnánk.

 2017.01.18 Budaörs 

budaörsi kertészet kerttervezés

 Másolás a szerző engedélye nélkül tilos!

címkék: