Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Miért érdemes kertünkben fügefát ültetni és gondozni?

2021. július 11
megtekintések2762
Miért érdemes kertünkben fügefát ültetni és gondozni?

Miért érdemes kertünkben fügefát ültetni és gondozni? Egyrészt mert szép, másrészt pedig egyetlen bokorról akár 15-20 kg vitamindús gyümölcs is szedhető, amelyet több módon is felhasználhatunk.

A fügefa (Ficus carica) akár 3-4 méter magasra is megnőhet kertünkben, laza szétágazó koronát nevel, levelei nagyok és jellegzetes formájúak, és igen mutatósak. Gyümölcse 5-8 cm átmérőjű, zöldes barnás színű, amely belül piros gyümölcsé érik.

 A fügefa ma már szinte minden nagyobb kertészetben beszerezhető. A füge talajban nem túl válogatós, gondozása is egyszerű. Ez a mediterrán növény kedveli a meleg napsütötte helyeket, ahol a széltől is védve van.



A füge termesztése

A füge ültetésére a tavaszi és az őszi időszak a legjobb, de akár nyáron is ültethető. Ültetéskor érdemes az ültetőgödör aljára egy kevés komposztot, vagy érlelt istállótrágyát szórni, hogy elég tápanyag legyen a növény számára a fejlődéshez.

Ültetés után öntözzük be a talajt a növény körül, és nyáron a nagy melegben védjük a növényt a kiszáradás ellen, mert a túl kevés csapadék hatására a gyümölcsök lepotyognak a fáról. Ha ősszel ültetjük a növényt, kupacoljuk fel földdel, vagy falevelekkel, hogy védjük a hideg ellen a gyökérzetet. A füge az ültetés után csak a 3.-4. évben kezd el teremni, addig legyünk türelmesek.

A füge metszése

Az elültetett fügefát az első évben még hagyjuk szabadon növekedni, majd a második évtől tavasszal  már alakítható a korona metszéssel, itt eldönthetjük, hogy fává, vagy bokorrá szeretnénk nevelni a fügét. A sérült vagy elfagyott ágakat érdemes minden tavasszal kivágni, és ha túl sűrűn állnak az ágak metszéssel tudjuk alakítani a koronát. Túlzottan ne metsszük meg a fügefát, mert ekkor a termés hozó ágakat is levágjuk, így hiába várjuk nyáron a bő termést.


A füge teleltetése

Mivel a füge egy mediterrán gyümölcs, sajnos -15 foknál már könnyen elfagyhat, így ha nem takarjuk és nem védjük a növényt a téli fagyoktól, könnyen a növény halálát is okozhatjuk. Ősszel a lombhullás után érdemes a fügefát szalmával, falevelekkel takarni, főleg a fiatal pár éves növényeknél fontos ez.

A füge szaporítása

A fügét szaporíthatjuk dugványozással, vagy a tősarjak szétültetésével is.

A füge hatásai és felhasználása

A fügefán az első termések az áttelelt vesszőn érnek be ,ezek június végén már szüretelhetők, meleg nyáron még ősszel is van egy második hullám, itt még akár októberben is szüretelhetünk fügét.

Fontos, hogy csak az érett gyümölcsöt szedjük le, mert a félig érett gyümölcs fanyar kesernyés ízű. 

Miről ismerhetjük fel az érett fügét?

Elsősorban a színéről és az illatáról. Az érett füge színe megváltozik, barnás árnyalatú lesz, és kissé meghajlik az ágon.

Az érett füge kissé megpuhul, és könnyen elválik a fától. De a legkönnyebb módja, hogy megállapítsuk a füge érését, ha egyet leveszünk a fáról és megkóstoljuk. A fügét a szedés után csak pár napig lehet hűvös helyen tárolni, így vagy elfogyasztjuk a fügét, vagy feldolgozzuk és így tartósítjuk. A fügét aszalhatjuk, de készíthetünk belőle finom fügebort, lekvárt, dzsemet, vagy befőttet.



Fügebor recept

Elkészítése: 1 kg. préselt fügét megmosunk, félbevágjuk, és üvegbe tesszük. 2,5 l. vízben feloldunk  1 kg. cukrot, 1 dkg. borkősavat és 5 percig forraljuk. Miután kihűlt hozzáadunk 1 dkg. sörélesztőt (gazda bolt, borászati bolt), és az egészet rátöltjük a fügére, vászonnal lekötjük, szobahőmérsékleten kb. 2 hétig érleljük. Közben naponta többször megkavarjuk. Miután leülepedett, kisebb demizsonba átfejtjük. A seprőt a fenti mennyiségű vízzel és cukorral feltöltjük, két hétig érleljük, majd leszűrjük, és az első erjesztésű borhoz töltjük. Megvárjuk, míg leülepszik, és megtisztul, utána palackozhatjuk. Vigyázat nagyon finom, és becsapós!

Fügelekvár recept

Hozzávalók: 1 kg préselt füge, 2 csésze víz, 1 csomag kókuszreszelék, 10 dkg kimagozott rumos meggy, 1 narancs, héjastól de mag nélkül ledarálva, 2 kg. cukor, 1 dkg apróra vágott dió.

Elkészítése: A fügecsutkákat levágjuk. A fügét csíkokra vágjuk, és a vízben puhára főzzük. Hozzáadjuk a többi anyagot a dió kivételével, és sűrűre beforraljuk. Ekkor tesszük bele a diót. Csavaros tetejű üvegekbe töltjük, lezárjuk, és 10 percig gőzöljük.


címkék: