Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Neveld otthon saját citromfádat!

2021. május 29
megtekintések2559
Neveld otthon saját citromfádat!

 

A citromfa nevelés legfontosabb ismérvei


Magassága: 3-5m

Kis fa vagy cserje

Levele: örökzöld keménylomb

Fényigénye: napos

Dézsás növény

Teleltetése: világos párás helyen

Dugványozással szaporítható


A citromfa haszonnövényként való termesztése igen régre, i. sz. 700-as évekre nyúlik vissza, az arab kereskedők közvetítésével jutott el Európába, ahol a mediterrán vidékeken voltak számára kedvezőek az éghajlati és időjárási viszonyok, így máig főleg Dél-Olaszországban, Spanyolországban, Görögországban termesztik. Ezeken a helyeken a szabadban tartható egész évben, és egy kifejlett példány akár 6 méterre is megnőhet. Virágai fehér, ötszirmú, igen illatos virágok, melyek késő tavasszal nyílnak, lombozata örökzöld.

 

 

A citromfa gondozása

A magyarországi nyarak is lehetővé teszik, hogy citromfát neveljünk, csak a téli elhelyezéséről kell megfelelően gondoskodnunk. Nyáron kitehetjük a kertbe, vagy az erkélyre egy napos helyre.

Ültessük dézsába és válasszunk számára jó minőségű virágföldet. Elsősorban a kötöttebb földet részesítsünk előnyben és ha tehetjük, minden tavasszal trágyázzuk meg lótrágyával, mert ez elősegíti a virágképződését.

Nyáron rendszeresen öntözzük és tápoldatozzuk, a téli időszakban elegendő hetente egyszer öntözni. Tartózkodjunk a túlöntözéstől, mert a növény könnyen elpusztul, ha sokáig áll a dézsában vagy az alatta lévő tálkában a víz.

A fiatalabb növényeket évente ültessük át, az idősebbeket elegendő két-három évente tavasszal, amíg nem fejleszt hajtásokat.

 

A citromfa metszése

A citromfát február-március hónapokban metszhetjük, amikor a hajtásképződés még nem indult be.

Először a sérült, beteg, elhalt részeket és hajtásokat el.

A meglévő ágakat metsszük vissza 5-6 cm-re a hajtáscsúcstól, úgy, hogy több hajtáskezdemény maradjon rajta. Levághatjuk a régi, elöregedett leveleket is, így több hajtásra buzdítjuk, de a fiatal leveleket hagyjuk a növényen.

 

 

A citromfa teleltetése

Ősz végén, mielőtt beköszöntenek az első fagyok, teleltetni visszük a növényt. Legjobb, ha 6-8 C fokos helyiségben telel, de a hőmérséklet ne haladja meg a 15 C fokot. Nagyon fontos, hogy télen is elegendő fényt biztosítsunk a növény számára, és párásítsunk is körülötte.

Télen ne tápozzuk, és az víz mennyiségét is csökkentsük minimálisra, épp csak annyit öntözzük, hogy ne száradjon ki a növény. Tavasztól kikerülhet a szabadba, és kezdhetjük újra tápozni, öntözni. Az első hajtásokat érdemes visszametszeni, így nyárra sűrűbb lombozatot fog fejleszteni.

 

A citromfa virágzása, szaporítása

Általában a citromfa a 2.-3. elágazás után hoz virágot, termése egy év alatt érik be.

Szaporíthatjuk dugványozással, ehhez vágjunk le 2-3 leveles, 10-12 cm-es hajtásvégeket (pl. metszéskor) a növényről, és ültessük őket sűrűn laza, savanyú talajba. Öntözzük meg őket, és takarjuk le fóliával a cserepeket. Árnyékos helyre tegyük, majd nyár végére meggyökeresednek ekkor szétültethetők és kitehetők napos helyre.

 

A citromfa betegségei, kártevői

Ahogy már említettük, a citromfa érzékeny a túlöntözésre, ez a pusztulását is okozhatja, hiszen megtámadhatja a gyökérgolyva.

Ha meleg helyen (pl. lakásban) teleltetjük, akkor pajzstetvek jelenhetnek meg a levelein és a szárain, ilyenkor elkerülhetetlen a vegyszeres permetezés.

 


Ha Te is szeretnéd kertedet, teraszodat, balkonodat ezzel a gyönyörű mediterrán növénnyel díszíteni, látogass el hozzánk!