Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

A citrusfélék nevelése

2019. január 22
megtekintések3788
A citrusfélék nevelése

 

A citrusfélék nevelése

 

 Citrom, narancs, mandarin, grapefruit, kumquat nevelése házikertben?
A téli, meghűléses időszakban több C vitaminra van szükségünk. Ilyen tájban érnek a citrusfélék a déli féltekén ezért könnyen beszerezhetők az üzletekből. Azonban, ha szeretnénk, hogy nekünk is legyen otthon egy, vagy több kis fácskánk, akkor nézzük, mi is kell a narancsnak. J

 „Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a miénk!”
 Néhányan még emlékszünk, hogy régen igen nehéz volt hozzá jutni narancshoz, banánhoz, de bizony néha még citromhoz is. Ha pedig volt, akkor nagyon drágán mérték a boltok azt a kevés mennyiséget, amihez hozzá jutottak. Ez ma már csak emlék, mert most már bárki, bármikor besétál egy zöldség – gyümölcs kereskedésbe, vagy kinéz a piacra, és annyi déli gyümölcsöt vesz, amennyit csak akar.
 

 A citrusfélék alapvetően csak teleltetéssel nevelhetők hazánkban. Azok a szerencsések, akik rendelkeznek kisebb, vagy nagyobb méretű télikerttel, ők rendkívül egyszerűen meg tudják ezt oldani. A télikert persze nem előfeltétele a citrom nevelésének.
 Fontos, hogy a teleltetés ne teljes sötétben, és kellően langyos térben. Mivel a mediterrán területeken a tél sokkal enyhébb, mint nálunk, ezért a teleltető helység legyen kb. 5-10oC hőmérsékletű. Ez az optimális ezeknek a növényeknek ilyenkor.

  Alkalmas lehet erre egy fűtetlen szoba, vagy egy nem teljesen sötét, fűtetlen garázs, illetve pince, vagy padlás.
 A fűtött, 20 – 25 fokos lakásban nincs jó helyük. Ilyenkor lehullajtják leveleiket, és akár az egész növény elhalhat.
 A teleltetésre szoktassuk a növényt. Ősz vége felé kezdjük el csökkenteni az öntözések számát fokozatosan. A nyugalmi időszak alatt havonta egyszer locsoljuk meg a növényt, ez bővel elég neki a túléléshez.

 Tavasszal aztán, amikor tartósan 10oC fölé emelkedik a hőmérséklet, kitehetjük őket a szabadba.
 A citrusfélék meleg, napos, szélvédett helyen érzik magukat a legjobban, rendszeres öntözéssel, és tápoldatozással.
 Igen sokszor találkozhatunk a citrusfélék levélhullatásával. Ettől nem kell megijedni addig, amíg egy – két levelet dobnak csak le. Ez attól van, hogy az örökzöldnek mondott levelek azért elöregednek, és kb. másfél havonta cserélődnek. Akkor van baj, ha tömegesen kezdenek a levelek hullani. Ennek oka lehet esetleges túlöntözés, vagy épp kiszáradás; huzatos hely, vagy hirtelen hőmérsékletváltozás.
 Rovarok közül a levéltetvek, és a pajzstetvek károsíthatják, ezek ellen a megfelelő rovarölő szerrel lehet védekezni. A növény, gyógyulás után teljesen képes regenerálódni.

 

 Metszésüket általában február – márciusban végezzük el, mikor még nem indult be a hajtás növekedés.
 Ültethetjük őket virágcserépbe, dézsába, esetleg műanyag taróba is. Fontos, hogy a víz kellően el tudjon alul távozni, de persze az is szempont lehet, hogy könnyen mozgatható legyen a növény. Jó minőségű citrusföldbe ültessük, és citrustáppal gondoskodjunk a tápanyag – utánpótlásról.
 A citrusféléken, hazai körülmények között a nyár vége felé érik be a gyümölcs. Ez azért is jó, mert a nyári időszakban pedig kellemesen hűsítenek, akár nyersen, akár limonádéba, vagy bodzaszörpbe téve.

 

Budaörs
2019.január.21


 

címkék: