Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Szárazságtűrő, virágzó növények II.

2019. július 09
megtekintések5305
Szárazságtűrő, virágzó növények II.

 Szeretnéd, ha nem kéne folyton az öntözéssel foglalkoznod? Szeretnéd, ha virágos kerted tele lenne szárazságtűrő, de szépen virágzó évelőkkel? Most megtudhatod, miket válassz! Cikkünk első részében bemutattuk már egy részét a lehetséges növényeknek, most keresgéljünk tovább. 

 

 Hemerocallis – Sásliliom

 Rizómás növény, ezért nagyon könnyen elterjed a rendelkezésére álló területen. Ebből adódóan legkönnyebben tőosztással szaporítható.
 Napos, félárnyékos helyen fejlődik legjobban, talajjal szemben nem igényes. Általában a természetes csapadék elég szokott lenni a legfelelő fejlődéshez, és virágzáshoz. Fagyra sem érzékenyek, valamint sem a kórokozókra, sem a kártevőkre. Zöld, sásszerű levelei már márciusban kibújnak. 

 


  A nemesítéseknek köszönhetően ma már rengeteg színváltozatban elérhetőek, sőt, már többféle, telt virágú fajtával is találkozhatunk. Talán az egyik legjobb tulajdonságokkal rendelkező, igazán dekoratív szárazságtűrő évelő. 


 

 Sempervivum – Kövirózsa

 Az egyik legismertebb sziklakerti évelő növény a kövirózsa. Rendkívül igénytelen, nagyon szapora, és mind ezek ellenére igen mutatós, sőt, még virágozni is tud.  Virágját június – júliusban hozza, merev, felálló virág száron.
 Tűző napon érzi magát lejobban, de félárnyékban is elvan. Pótlólagos öntözést egyáltalán nem igényel. Húsos tőlevélrózsái csoportosan a legdekoratívabbak. 

 


 Latin neve, a Sempervivum jelentése örökké élő, ez utal túlélő képességére is. Azokon a területeken, ahol évek óta nem volt gondozás, és öntözés, még ott is gyönyörűen burjánzik. 

 Fő színe a zöld, ennek van sima, molyhos, sőt „szőrös” változata is. A zöld mellett a bordó változat, illetve ennek keverése is jellemző. 


 

 Cerastium tomentosum – Molyhos madárhúr

 A szegfűfélék családjába tartozó, alacsony, bokros növekedésű, évelő növény. Rengeteg apró, sárga középű, fehér virágját tavasz végén, nyár elején hozza. Nagyon dekoratív, és igazán igénytelen növény, és kifejezetten jól érzi magát a tűző napon. 

 

 Szőnyegszerűen terjed, minden rendelkezésére álló földterületet beborít. Sziklakertek jellemző örökzöld növénye, és öntözést egyáltalán nem igényel, elég neki a természetes csapadék. Viszont, amennyiben pangó víz alakulna ki alatta, a gyökerei rothadásnak indulhatnak.
 Elvirágzás után a száraz részeket vágjuk vissza, így serkentjük a növekedést is.


 

 Iris germanica – Írisz, nőszirom

 60 -100cm magasra növő, rizómával terjedő évelő. Virágzása májusra tehető, igen rövid ideig tart, de annál látványosabb. Hazánkban a legelterjedtebb a kék nőszirom. 

 

 A szárazságot jól tűri, a természetes csapadékon kívül nem igényel kiegészítő öntözést. Szereti a napos helyet.
 Szaporíthatjuk tőosztással, ami egyébként időnként ajánlott is, ezzel serkenthetjük a virágzást. Ennek ősszel van ideje. Egyetlen dologra érzékeny, az pedig a pangó víz. Erre figyelni kell, ha sok csapadék van.


 Sárga változata is hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, emellett még illatos is. A kék és a sárga mellett léteznek még fehér, bordó, rózsaszín, barnás, sőt fekete fajtatípusai is. 


 

 Opuntia – Télálló fügekaktusz

 Meg kell említenünk a legszárazságtűrőbb fagytűrő kerti díszt, a fügekaktuszt. Nagyon jó tulajdonságokkal rendelkezik. Éghajlatunkon is áttelel, a legkeményebb telek sem tesznek kárt benne. Egyáltalán nem igényel sem öntözést, sem tápoldatozást. Könnyen terjed, és sima dugványozással egyszerűen szaporítható is. 

 


 Termése – a tuna -, ehető, és egyes országokban, - pl. Mexikóban naponta fogyasztják. Sőt, ott a szárat is megeszik nyersen, vagy sütve. A termés egyébként gazdag vitaminokban, és ásványi anyagokban.
 Egyes források szerint gyulladáscsökkentő hatása van, csökkenti a vércukor -, és a koleszterin szintet. A szüretelés azonban fontos előkészületeket igényel a tüskék miatt. Soha ne fogjunk hozzá kesztyű nélkül! 

 Mindegy, melyiket választjuk a szárazságtűrő virágzó növények közül, arra figyeljünk, hogy legyen elég helyük a terjedéshez, ha pedig szükséges, nyugodtan ritkítsunk egy kicsit rajtuk. Hálásak lesznek minden kis foglalkozásért, és így éveken keresztül gyönyörködhetünk majd szépségükben. 

 

Budaörs 2018.07.31 

Közreműködött: 
Deák Gabriella
kertészmérnök

Másolás a szerző engedélye nélkül tilos!

címkék: