Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Tervezzük meg kertünket 3. - Árnyékos kertek

2019. január 16
megtekintések6231
Tervezzük meg kertünket 3. - Árnyékos kertek

 Nyáron, a nagy hőségben mi sem esik jobban, mint az árnyékban hűsölni egy függőágyban. A növények zöme azonban általában jobban szereti a napfényt. Ám van árnyéktűrő, sőt árnyékkedvelő fajta bőven, amiből kedvünkre válogathatunk.

 Több probléma is akad egy ilyen árnyékos kertnél. Nyilvánvalóan az első a kevés napsütés. Ezt egy módon tudjuk orvosolni, ha megfelelő növényeket választunk.
 Árnyéktűrő évelők: Árnyékliliom (Hosta), Hunyor fajták (Helleborus), Sásliliom (Hemerocallis), Gyöngyvirág (Convallaria majalis), Kankalin (Primula), Harangvirág (Campanula), Páfrány fajták (Polypoiopsida).
 
Árnyéktűrő talajtakarók: Télizöldek (Vinca minor, Vinca mayor), Kúszó kecskerágó (Euonymus fortunei), Borostyán (Hedera helix), Foltos árvacsalán (Lamium maculatum).
 Amennyiben szeretnénk néhány egynyári, egész nyáron át virágzó növényt is az árnyékos kertünkbe, az alábbiak közül választhatunk: Nebáncsvirág, vagy pistike (Impatiens), Sarkantyúka (Tropaeolum), Begonia, Nefelejcs, Fukszia.

 Fontos szempont a tervezésnél, hogy figyeljünk a tápanyag – ellátásra. Amennyiben főként fák adják a kertünk árnyékosságát, akkor számolnunk kell az esetleges tápanyag – hiánnyal a talajban. Ebben az esetben a fák gyökerei behálózzák a talajt, és a benne lévő tápelemeket felveszik. Ebben az esetben elengedhetetlen az utánpótlás.

 Mielőtt elkezdenénk az ültetést, pótoljuk a tápanyagot. Erre legjobb a komposztált szarvasmahatrágya, vagy a megfelelő összetételű műtrágya.  Forgassuk be a talaj felső rétegében, és utána hagyjuk egy hetet pihenni a talajt. Ezután kezdjük el az ültetést.
 Másik fontos szempont, hogy a sűrű lombkorona által árnyékolt részeken a csapadék is kevéssé éri a növényeinket. Ezért az öntözést is gondosan meg kell tervezni, esetleg öntözőrendszert kialakítani.

 A cserjék közül az árnyékos helyet kifejezetten kedveli a ráncoslevelű bangita (Viburnum rhytidophyllum) és a japán dérbabér (Skimmia japonica).
 A japán dérbabér ültetésénél arra kell figyelni, hogy ne kerüljön mesze talajba. Használjunk az ültetéshez savanyú virágföldet, vagy keverjünk tőzeget a kerti talajhoz. Fontos még, hogy kellően párás legyen a hely ahova kerül, és az öntözés is fontos a megfelelő fejlődéséhez.
 A ráncoslevelű bangita is szereti a jó vízáteresztő, laza szerkezetű talajt, itt is használhatjuk a tőzeget talajjavításra.

 Sok tényező befolyásolja, hogy milyen lesz a kertünk, és nagyon sok múlik rajtunk is. Azon, hogy megfelelő igényű növényeket választunk, hogy figyelünk a víz-, és tápanyag- ellátásra, valamint, hogy nagyon szeretjük a kis virágainkat. J

 Cégünk szívesen segít a tervezésben, valamit a növényekkel kapcsolatos kérdéseiket is szeretettel várjuk honlapunkon lévő e – mail címünkön.
 Jó munkát, és sok örömöt a kerttervezéshez!

Budaörs
2019. január 16.

Másolás a szerző engedélye nélkül tilos!


 

 

címkék: