Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

A leander bemutatása és gondozása

2021. május 30
megtekintések2877
A leander bemutatása és gondozása

 

A leander bemutatása, gondozása

A leander Dél-Európa, mediterrán vidékeiről származó meleg és nap igényes növény. Hazánkban is kedvelt feltűnő virágzata, dekoratív formája miatt.

 

 

Milyen az ideális hely a leander számára?

Elhelyezésekor, olyan helyet kell választani, ahol bőségesen juthat napfényhez, mivel virágzásához elengedhetetlen a meleg és a sok napsütés. Arra azonban figyeljük, hogy olyan helyet keressünk számára, ahol nem éri eső, mivel a sziromlevelek könnyen bebarnulhatnak, ha az esőcseppek összeragasztják őket.

 

Öntözés és tápoldatozás

A leander amellett, hogy meleg és fényigényes növény, sok tápanyagot valamint vizet is igényel a megfelelő fejlődéshez, különösen nyáron, amikor rengeteg vizet párologtat el.

Ha nem biztosítjuk számára megfelelő öntözővíz mennyiséget, könnyen előidézhetjük a levelek elvesztését. A megfelelő tápanyagmennyiséget heti egyszeri tápoldatozással biztosíthatjuk.

 

 

Metszés

Ahhoz, hogy elérjük növényünk szép bokros formáját, és elősegítsük bő virágzását metszeni is kell. A metszést elvégezhetjük ősszel, a teleltetés előtt, valamint kora tavasszal. Tavaszi metszés esetén a virágzás kicsit későbbre tolódik.

Legmegfelelőbb metszési mód a harmadoló metszés, ekkor minden második oldalhajtás kétharmadát, míg a többi hajtás egyharmadát távolítjuk el.

 

Átültetés, szaporítás

Átültetésére akkor kell sort keríteni, amikor a gyökérzet, már teljes földjét behálózta. Válasszunk számára nagyobb edényt, ültetőközegnek pedig közepesen kötött, tápanyagban gazdag földet. Szaporítani a levágott hajtások segítségével lehet dugványozással.

A leander dugványozására legjobb időpontja a nyár, de a tavaszi visszametszéskor szedett dugványokkal is sikeresen szaporítható.

A dugványokat vízben gyökereztethetjük meg a későbbi elültetéshez. A dugványozáshoz vágjunk le kb. 15-20cm-es hajtáscsúcsokat. Az alsó levelekre nincs szükség, ezeket szedjük le.

Segíthetünk a gyökeresedésben azzal is, ha ferdén vágjuk a hajtás alját, így nagyobb lesz a vágásfelület. Szintén segít, ha a hajtás alsó részén van levélcsomó, mely jobban gyökeresedik.

Állítsuk a dugványokat vízzel teli edénybe, az sem gond, ha az edény sötétebb, mert így melegebb lesz a víz, és gyorsabb a gyökeresedés.

Tartsuk az edényt meleg helyen, néhány hét alatt meggyökeresednek a dugványok. Amikor már megerősödött a gyökérzetük, ültessük el őket.

 

 

A leander teleltetése

A gyenge fagyokat, kb. -5fokig elviseli, de azért, hogy megóvjuk növényünket teljes pompájában, az itthoni klíma miatt teleltetni kell. A teleltetés történhet védett helyen a szabadban, vagy pedig egy zárt helyiségben.

A teleltetés után, levelei egy részét ledobja, ettől nem kell megijedni, ha azonban nem jelennek meg az ágon rügyduzzanatok néhány nap elteltével, akkor azt a hajtást teljesen el kell távolítani.

 

Teleltetés pincében

Ha úgy döntünk, hogy bent teleltetjük a leandert, egy nem túl sötét, 4-6fok körüli helyiségben, például pincébe tegyük. Mielőtt elhelyeznénk téli pihenőhelyén, ellenőrizzük a növényt nincsenek-e rajta kártevők. Amennyiben kártevőket találunk, távolítsuk el őket. Lehetőség szerint először vegyszermentes megoldással próbálkozzunk, amennyiben, ez nem oldja meg a problémát, használjunk rovarölő szert. Ha nem találtunk kártevőket, akkor is célszerű a növényt megtisztítani a kosztól, szennyeződésektől.

A teleltetés során, ne tápoldatozzunk, és az öntözés mennyiségét is csökkentsük, csak épp annyi vizet adjunk, hogy ne száradjon ki a növény földlabdája.

 

Teleltetés szabadban

Abban az esetben, ha Magyarország enyhébb vidékein élünk, a leander a megfelelő fagyvédelem mellett, a szabadban is átvészeli a telet. A növényt védett teraszon, vagy balkonon teleltessük, úgy, hogy a cserép alatti padlót szigeteljük, például polisztirol lap segítségével. A növény ágait kössük össze, hogy az ágrendszer ne sérüljön, de kisebb helyet foglaljon el. A cserepet szintén szigeteljük, erre a legmegfelelőbb módszer az, ha körbetekerjük buborékfóliával. Arra figyeljünk, hogy hagyjunk egy kis helyet az öntözőkanna számára. Az ágrendszert hálóval borítsuk be.

Ha több növényt teleltetünk együtt, érdemes őket egymáshoz tolni, így egymást is óvják. Ha a fagyok már megszűntek, elkezdhetjük kiköltöztetni a leandert.

 

 

A leander kártevői

A leandert gyakran támadják meg kártevők, melyek közül a takácsatka a levéltetű és pajzstetű a legjellemzőbb. Néha molytetű is megtámadhatja.Takácsatkák ellen a fertőzött hajtás visszavágásával, langyos vizes lemosással, valamint atkaölő szerrel védekezhetünk.A pajzstetvek és a levéltetvek ellen szintén bevethető a langyos, szappanos vizes lemosás, ha ezzel nem érjük el a kívánt eredményt, akkor használjunk csak rovarölő szert.

 

A leander betegségei

A betegségek közül a leanderrákra, és a foltos, elsárguló, lehulló leveleket okozó gombás betegségekre kell figyelni. A leanderrákot sárga szélű, kidudorodó sötét foltok, a levél deformációja jelzi. Mindkét esetben vegyszerrel kell védekezni.


A leander gondozási hibái

Ha a leander levelei erőtlenül lógnak, az vízhiányt jelez, öntözzük meg a növényt. Amikor a levelek nagyon kicsik, a hajtások pedig megnyúlnak, az a tápanyag és fényhiány jele, tápoldatozzunk, és keressünk világosabb helyet a leander számára.