Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Kedvenc nyári gyümölcsünk, a szamóca

2021. május 10
megtekintések2085
Kedvenc nyári gyümölcsünk, a szamóca

Az egyik kedvenc nyári gyümölcsünk, a szamóca, amit sokan epernek hívnak, de valójában az eper fán terem. Egy nagy, lombos fa, ami útszélen, tanyákon nagyon elterjedt vadon megtalálható növény, édes aprócska terméssel.


A szamóca egy földhöz közeli kis növény, amelyen szamóca, vagy földieper terem. A rózsafélék családjába tartozik, és nem számít bogyós gyümölcsnek, mert az eper termése álbogyó, a külsején viseli a magjait. Ma már a szamóca és az eper kifejezés is használható ugyan arra a gyümölcsre, de azért mégis hivatalosan van különbség a kettő között. 


A földieper szezonja


A kertészetek polcai augusztusban az ínycsiklandozó szamócapalántáktól roskadoznak, így a legalkalmasabb ültetési időpont is augusztus második felére, valamint szeptember első felére esik. 
A szamóca számára főként napos és világos helyet biztosítsunk, hogy bőven teremjen rajta termés, de félárnyékban is megfelelő mennyiságű termést képes hozni. Fontos viszont, hogy a szamóca tövei ne kerüljenek árnyékba!


Milyen talajba ültessük a palántákat?


A szamóca víz és tápanyag igényes növény, ezért gazdag és jó vízellátású talajban terem a legjobban. A legideálisabb kialakítás a homokos vályogtalaj, amin szerves trágya (marhatrágya) vagy komposzt bedolgozásával és műtrágya kijuttatásával javíthatunk. A tápanyagok pótlásáról és a rendszeres öntözésről semmiképp sem szabad megfeledkezni!

 


Milyen legyen a kialakított ágyás?


A takarás azonban elhagyható, de megkönnyíti az életünket, ha mégis mellette döntenénk. A gyomosodás és a gyomlásással eltöltött idő mérsékelhető vele, valamint a talaj is sokkal lassabban szárad ki az öntözés után, így tovább tartja magában a nedvességet. Extra előnye, hogy a gyümölcsök nem lesznek sarasak egy eső következtében. 
Az agrotextil igaz drágább mint a fólia, de nem igényel alatta a növény akkora odafigyelést, mivel sokkal inkább nedvességáteresztő anyagból készült. De természetesen a fólia, vagy a takarásra használható szalma is remek alternatíva a szamóca palánták nevelgetésére. 


A megfelelő tőtávolság és ültetési mélység


Ha szalmás takarás mellett döntünk, akkor az ültetés után kell szétteríteni a szalmát, míg a fólia, vagy az agrotextil esetében először az ágáyra kell fektetni, majd a megfelelő távolságban vágott lyukakon keresztül kell elültetni a palántákat. 
Utolsó lépésként pedig nincs más hátra, mint beöntözni az elültetett szamóca palántákat.

A megfelelő ágyás, főként ha fóliás, vagy agrotextiles takarást szeretnénk használni, mindenléppen sík legyen, hogy megfelelően simuljanak a növényre. Az ideális ágyásszélesség 120 cm.

A palántákat egymástól nagyjából 40 cm-re, hármas kötésben ültessük, mert így egyszerűbb lesz az eper leszedése is. A töveket se túl mélyre, se túé segélyre ne óltessük, az ideális az, ha a gyökerek a föld alá kerülnek, a gyöktörzs (ahonnan a levelek indulnak) azok pedig a föld felszínére.