Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Különleges bogyósok

2019. május 28
megtekintések7189
Különleges bogyósok

Kamcsatkai mézbogyó -Lonicera kamtschatica
 Lonicera edulis 'Tomichka'

Kamcsatkai mézbogyó -Lonicera kamtschatica

 Lonicera kamtschat. 'Altaj'

 Lonicera kamtschat.

Lonicera kamts. 'Siniczka' 

Lonicera kamts

A Lonicera edulis var. kamtschatica 'Tomichka' fajta 2,5-4 cm-es hosszúkás termései a vad áfonyához hasonlóan a tavasz közepe-vége fele, még az eper érési ideje előtt szedhetők. A Lonicera kamtschatica 'Altaj' fajta május végén, június elején hozza 2 cm nagyságú, tisztítás nélkül is fogyasztható, rendkívül jó ízű, kellemes állagú terméseit. A biztos termés eléréséhez legalább 2 növény beültetése szükséges. A Lonicera kamtschatica 'Siniczka' Ovális vagy tojásdad alakú, kék színű termése június első felében érik. Teljesen fagyálló, igénytelen, gyakorlatilag bármilyen talajon megél. Kiskertekben és edényben is tartható. Látványos termései miatt díszbokornak is ültetik.

 Fekete berkenye - Aronaria melanocarpa
 Aronia melanocarpa 'Viking'

Fekete berkenye - Aronaria melanocarpa

Aronia melanocarpa 'Nero'

Aronia melanocarpa Nero

 Aronia melanocarpa 'Hugin'

Aronia melanocarpa Hugin

Fogyasztása és termesztése egyre elterjedtebb hazánkban. A kedvelői szinte csodálatos dolgokat írnak róla a csökkenti a cukorbetegség tüneteit és a magas vérnyomást, antioxidáns hatása több mint kétszerese az összes többi gyümölcsnél és ezzel rákmegelőző szerepe van. Viszonylag kevés munkával sokat lehet termelni belőle. Keveset kell permetezni, bírja a hideget, ha a bokron marad, akkor sem megy tönkre hónapokig, legfeljebb a madarak eszik meg. Nagyon szép gyógy- és dísznövény. Májusban jelennek meg a hófehér virágai. Őszi lombszíne pirosas. Termése lilásfekete, sötétbordó hússal augusztusban. Nagy mennyiségben tartalmaz természetes színezőket, antioxidánsokat, vitaminokat: C, P, A, B2, folsavat és sok egészséges anyagot, mint a vas és a jód. Gyümölcsét fel lehet használni különböző módon, készíthetünk: gyümölcslét, teát, lekvárt, bort belőlük. Íze a fekete ribizlire emlékeztet.

 Homoktövis - Hippophae rhamnoides (a homok aranya)

Homoktövis - Hippophae rhamnoides (a homok aranya)

Narancssárga színű termését a homok aranyának is nevezik. Tibeti gyógyítók már több mint ezer éve használják a kétlaki növény termésének húsát és magját, felhasználva a benne rejlő vitaminokat, karotinoidokat, flavonoidokat. C-vitamin tartalma, a citroménak a tízszerese, gyümölcsét nehezen gyógyuló sebek gyógyítására is hasznosítják. Tarackol, a sűrű, sokszor áthatolhatatlan bozótot alkotó 3-5 méter magas, tövises növényt a szél porozza. 9 db nőivarú példányhoz 1 hímivarú növényt ajánlott ültetni. Termése dércsípetten válik édessé, egész télen át a bokron marad. A termés alkalmas dzsem, bor, ivólé, likőr, zselé, sőt olajtermékek készítésére.

Áfonya - Vaccinium corymbosum
 Vaccinium corymbosum 'Bluecrop'

Áfonya - Vaccinium corymbosum

Vaccinium corymbosum 'Elliot'

Vaccinium corymbosum Elliot

Vaccinium corymbosum 'Spartan'

Vaccinium corymbosum Spartan

A Vaccinium corymbosum 'Bluecrop' fajta erős növekedésű, termése intenzív aromájú, nagy méretű, hamvas világoskék bogyó. A jól szállítható termés július végétől augusztus közepéig szedhető. Más fajták porzós alakjával ültetve a gyümölcs mérete nagyobb és a termés is több. Biokultúrában jól termeszthető, rezisztens faj.1,5-2 méterre is megnövő örökzöld vagy lombhullató cserje, fehér virágokkal, élénk színű, hamvas, savanykás ízű terméssel, melyek július-augusztus körül érnek be.Létfontosságú számára a napos fekvés és a savanyú talaj. Savanyú talajként ideális az áfonya bokornak is a rododendronok számára kifejlesztett savanyú föld. Megfelelő helyen és talajon remekül fejlődik, mely biokultúrában is nevelhető. Egyik legkiemelkedőbb antioxidánsunk az áfonya, mely savakat, cukrot, pektint és többféle vitamint (A-, B-, C-, D) tartalmaz. Jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt, cinket, ként, foszfort. Hozzájárul a bőr, a kötőszövetek egészségéhez. Antibakteriális, immunrendszer erősítő hatása elismert. Gyógynövényként is nagyon fontos szerepe van, vérnyomáscsökkentő, köhögéscsillapító és vizelethajtó hatású. Frissen fogyasztva nyerhetjük belőle a legtöbb vitamint, nyomelemet. Ízletes lekvár, dzsem, szörp, gyümölcslé, szósz, bor és likőr készíthető belőle. Mélyhűtéssel és aszalva hónapokig fogyaszthatjuk. Megkülönböztetünk fekete áfonyát, fürtös kék áfonyát, vörös áfonyát és tőzegáfonyát. A vörös áfonya és a tőzegáfonya hazánkban nagyon ritkán fordul elő, ezért védett növények. A legízletesebb, nálunk is kapható kék áfonya fajták: Vaccinium corymbosum 'Elliot', Vaccinium corymbosum 'Spartan', Vaccinium corymbosum 'Bluecrop'. A Vaccinium corymbosum 'Elliot' fajta közepes méretű, égszínkék, ropogós bogyóit, nagy mennyiségben később hozza mint a többi fajta. Íze kellemesen savanykás, kissé fűszeres. A savanyú talajt kedvelő, lassan növekedő áfonya fajta. A Vaccinium corymbosum 'Spartan' korai érésű, nagyon nagy gyümölcsöt hozó, finom ízű fajta, íze kellemesen savanykás, mérsékelten fűszeres. Savanyú talajban gazdagon hozza termését.

Kínai ördögcérna - Lycium chinense

Kínai ördögcérna - Lycium chinense

Bármilyen talajon megél és már a 2-3. évtől teremőre fordulhat. Tojásdad alakú piros bogyóinak fogyasztása aszalva ajánlott. A termést rendkívül óvatosan, mesterséges szárítás és vegyi kezelés nélkül gyűjtik be és szárítják, így őrzi meg oly magas tápértékét, gyógyhatásait és ezzel együtt kivételes hatékonyságát. Ismert elnevezései szerint lehet lícium gyümölcs, farkasbogyó, goi vagy goji bogyó, gou qi. Az örök fiatalság gyümölcseként is emlegetett termés lassítja az öregedést, növeli az életerőt, erősíti az immunrendszert, és egyes vélemények szerint fokozza a szexuális potenciát. Magas vitamin, aminosav és nyomelem forrás. Hatásos szempanaszoknál, máj- és epe-harmonizáló, javítja a vérképzést.

Húsos som - Cornus mas 'Jolico' 

Húsos som - Cornus mas Jolico

A szokványos sombokrokon kívül igen sok, nagy gyümölcsű fajta létezik. Piros héjú, tojásdad, hosszúkás, gyümölcse éretten kellemes ízű és szépen díszítő. A sombokor alig igényel gondozást, legfeljebb idősebb korában ritkítást. A napos helyet kedveli, árnyékban nem terem. Frissen is fogyasztható, de alkalmas dzsem, szörp, befőtt és bor készítésére is. Sok C-vitamint, glükózt és fruktózt is tartalmaz. Általában 4–6 méterre növő bokor, idős korában kisebb fa. Egy-egy példány 50–120 éves kort is elérhet. Kora tavasszal nyílik, virágai aprók, sárgák, ernyőkben állnak. A húsos som vad erdei gyümölcsfaj, amely már az ősidőktől fogva fontos szerepet töltött be az ember táplálkozásában.

Szedermálna - Rubus hybrid 'Boysenberry'

Szedermálna - Rubus hybrid Boysenberry

2-3 méter magasra növő bogyós gyümölcs, rózsaszín-fehéres virágokkal. Növekedése erőteljes, nagy éjfekete, zamatos termését augusztus végétől-októberig hozza

címkék: