Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Megérkeztek a gyökeres fenyőfák! Online is rendelhetőek házhozszállítással a legszebbek!

2022. november 28
megtekintések9975
Megérkeztek a gyökeres fenyőfák! Online is rendelhetőek házhozszállítással a legszebbek!

Megérkeztek az extra minőségű metszett magyar földlabdás és vágott Nordmann fenyők! Válassza ki kertészetünkben és az Ünnepekig félre teszük Önnek és gondozzuk!  Online házhozszállítással is rendelhet, a legszebb első osztályú fákból december 6. után: 

https://www.budaorsikerteszet.hu/fenyofa-rendeles

A Budaörsi Kertészetbe egyedileg kiválasztott igazán dús, formás földlabdás luc, ezüst, és nordmann fenyők érkeztek!

-10%- os tavaszi kupont kap mellé minden vásárlónk karácsonyi ajándékba!

A Budaörs, Rákóczi u. 40. (Média Markt előtt)  kertészetünkben elérhető földlabdás, gyökeres fenyők több árkategóriában, méretben, kiválaszthatóak személyesen is több mint ezer fenyő fából!
  • Tudja, hogy milyen fenyőfélét érdemes választania a kertjébe kiültetésre? Cikkünkben leírjuk mire érdemes figyelnie és tippeket adunk a földlabdások ültetéséhez:

Először is, miért ültessen fenyőt a kertjébe? A fenyőfélék pollenje nem allergén, örökzöldek, ezért egész évben takarást biztosítanak, alattuk nem gyomosodik a föld, mert a tűleveleikkel elsavanyítják a talajt. Különös ápolást nem igényelnek, ezért könnyebb fenntartani a kertet. Válassza ki a kertjébe a legjobban illő fenyőfélét:

Szeretne élő fenyőfát de csak kis kertje vagy terasza van? Akkor Önnek való a cukorsüveg fenyő! Kicsi konténeres fenyőféle, szabályos háromszög alakú, lassú növekedésű, nem foglal sok helyet, és kiültetheti az ünnepek után!

Ha északi fekvésű kertbe szeretne tűlevelű örökzöldet, akkor a közönséges lucfenyő ideális választás lehet. Figyeljen rá a hely kiválasztásánál, hogy eleinte lassan növekszik de ha elérte a 2 méteres magasságot, akkor intenzív növekedésbe kezd! Sekélyen gyökerezik, ezért viharos szelektől védje. Egyébként igénytelen fajta, normál kerti talajt és heti öntözést igényel. Magyarországon a nyugat Dunántúlon őshonos fajta, finom gyantás fenyőillata van!

Ha kis kertje van akkor inkább az ezüstös szerb lucot keresse, ez gömb vagy oszlopos keskeny növekedésű és a fenyőgubacsatkának is ellenáll.

Napos, normál kerti talajú kertjébe ha szeretne egy színfoltot, kontrasztot a sok zöld növénnyel és van még hely a kertjében akkor a mindig ezüstkék színű ezüstfenyők közül válasszon, de kesztyűvel készüljön, mert nagyon szúrós a tűlevele!

Ha szeretne puha, nem szúros tűlevelelű, dús, méregzöld karácsonyfát akkor a nordmann fenyő (más néven kaukázusi jegenyefenyő) az ideális. Normál kerti talajban, napos fekvésben érzi jól magát, szoliterként ültetve minden kert dísze egész évben! Tobozai éretlenül élénk díszek a fán!

Hogyan válasszon FÖLDLABDÁS (gyökeres, konténeres)  fenyőt a kertészetekben, fenyőárusnál?

A földlabda, konténer legyen a fenyő méretéhez képest arányosan nagy, legyen ép, kemény a földje! Ez tartalmazza  gyökereket, a saját mikorrhiza gyökérgombákat, amelyek a fenyő túléléséhez kellenek. Ezek sem száradhatnak ki és a fenyő sem, ezért ne tegyük fűtőtest mellé közvetlenül a fenyőt! Öntözzük meg a földlabdát, de figyeljünk hogy a jutazsák amivel a földlabdát összefogják nehezen veszi fel a vizet! Érdemes  a földlabdát konténerbe, virágcserépbe tenni, alátétet tenni alá és apránként locsolni. Rakhatunk köré mulcsot ami, nedvesen tartja és a szabálytalan földlabdát segít egyenesbe hozni. Nagy fagyból behozott fenyőt rövid beszoktatással - hűvös helyen 1-2 napig tartva- bevihetjük a lakásba. A kiszoktatás viszont sokkal lassabb folyamat, legalább egy hétig tartsuk hűvösben a fenyőfát! Pár napig lehet csak a szobában, minél hűvösebben, hogy ne induljon meg a párologtatása. Érdemes az ültetőgödröt előre kiásni, ha nagy mínusz van és a kerti föld megfagy akkor érdemes örökzöld virágfölddel beületni. Megfelelő térállású helyet válasszunk, a fajta fényigényére figyelve. Ha nem tudjuk kiültetni a hideg miatt, akkor vigyázni kell, hogy a gyökere ne fagyjon át, tartsuk hűvösben kora tavaszig, öntözzük heti egyszer. Tavasszal intenzívebben öntözzük a begyökeresedésig- kb. 6-8 hétig. A földet elsavanyítja maga körül a fenyőtűivel, jól árnyékol, alatta nem gyomosodik, de saját legalsó ágait is leárnyékolhatja, így azok leszáradhatnak idővel, ez természetes.  

Illóolajuk, gyantájuk népi gyógyászatban használt. Friss rügyek, ágak mézes, szirupos főzete jó torokfájásra, megfázásra, Erdélyben hagyománya van a szörp készítésének, kellemes ízű gyerekek is szívesen fogyasztják. Belélegezve felső légúti betegségek ellen használják az illóolaját.