Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Miért fontos a tápanyag utánpótlás?

2019. július 29
megtekintések3369
Miért fontos a tápanyag utánpótlás?

 Sokan jönnek be mostanában az árudánkba azzal a kérdéssel, hogy miért sárgul az egyes növények levele, miért nem virágzik rendesen, illetve, hogy miért nem terem a zöldség.

 Természetesen a növényeknek is, mint minden élőlénynek, szükségük van tápanyagra. Amikor frissen beültetünk egy növényt akár cserépbe, akár kertbe, és teljesen új, friss földbe kerül, akkor egy ideig el van látva tápelemekkel, mert a földkeverékek jó része így kerül forgalomba. Esetleg, ha specifikus földet vásárolunk, még jobbat teszünk, mert akkor célzottan az adott növényfaj számára szükséges mikro-, és makroelemek kerülnek felvételre.
 Ám, a földkeverékek előbb- utóbb kimerülnek, és akkor bizony utólagos tápoldatozásra, műtrágyázásra szüksége lesz a növénynek.

 Mikro-, és makro elemek

 A növények fejlődéséhez elengedhetetlenül szükséges a nitrogén N, a foszfor P, és a kálium K. Ezeket az úgynevezett makroelemek, mert ezeket nagy mennyiségben igénylik.
 A különböző elemek, különböző fejlődési szakaszokban kerülnek felhasználásra a növényekben.

Nitrogén
A nitrogén felelős a zöld növényi részek fejlődéséért, a klorofill alkotórészeként, a növények zöld színét adja. Amennyiben sárgulást tapasztalunk, legelőször erre gondoljunk. Ilyenkor kezdjünk el nitrogéndús szerves, vagy műtrágyát adni a növényünknek.
 Korábbi cikkünkben részletesen leírtuk a hiánytüneteket.  Alapvetően azonban a tenyészidőszak alatt végig adhatunk nitrogén tartalmú tápoldatot. Azonban vigyázzunk, hogy ne adagoljuk túl, mert az akkor a növényi szövetek meglazulnak, elkezd satnyulni, és veszít a fagytűrő képességéből is a növény, illetve a betegségekkel szembeni ellenállóképessége is csökkenhet.

 

Foszfor
 Foszforból jóval kevesebbre an szüksége a növénynek, mint nitrogénből. A foszfor felelős a gyökerek növekedéséért, és megfelelő fejlődéséért, és a tavaszi tápanyagfelvétel megindulásáért. A foszfor elősegíti a virágzást is.
 Foszforhiány esetén esetenként, a leveleken kékes elszíneződés figyelhető meg.

Kálium
 A kálium szintén nagy mennyiségben szükséges. Befolyásolja a virágok fejlődését, és kötődését; a termések fejlődését. Amennyiben a kálium hiányzik a talajból, a virágok fejletlenek, visszamaradottak lehetek, vagy, akár telesen el is maradhat a virágzás.

 

A tápoldatok jelzése általában három számból áll: pl. 14:7:21. Ez azt jelzi, hogy a termékben mennyi a nitrogén, a foszfor, és a kálium aránya %- ban.

 Ezen kívül mikroelemekre is szükségük van a megfelelő fejlődéshez a növényeknek. Ezeket tudjuk egyenként is pótolni, vagy komplex tápoldatok használatával. Ezeket az elemeket is jelzik a gyártók minden esetben, a csomagoláson.
 A mikroelemek sokkal kisebb mennyiségben kellenek a fejlődéshez, viszont hiányukat megérzi a növény, és a fejlődésben nagyon vissza tudja vetni azt.

 Többféle szerves, és szervetlen tápoldattal, trágyával is tudjuk pótolni a tápanyagot. Ilyen a Viano szerves trágya; a Genezis, és a Scotts műtrágyák, valamint a Wuxal levél-, és talajműttrágya. 


Budaörs
2019. július 29.


Másolás a szerző engedélye nélkül tilos!

 

 

 

 

címkék: