Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Téli madáretetés

2022. november 27
megtekintések4457
Téli madáretetés

ETESSÜNK, NE ETESSÜNK?

 Már decembert írunk és bár az idő még mindig kifejezetten enyhe, a madarak egyre nehezebben találnak maguknak élelmet. Hogy kiélvezhessük a madáretető környékén zajló életet és hogy a jó szándékú ténykedésünk se okozzon semmilyen kárt, ismernünk kell néhány szabályt a madáretetéssel kapcsolatban. 

madár etetés

 Mikor és mivel etessünk? nagyjából december elejétől február végéig tart az etetési időszak, de valójában a tartós hideg beköszöntével kell az etetőket feltölteni ha elkezdtünk etetni, tegyük ezt folyamatosan, ne csak egyszer-egyszer, mert ha tél közepén magukra hagyjuk kis vendégeinket és máshol nem találnak eleséget, éhen pusztulhatnak kiemelten figyeljünk az etetésre a havazások és az ónos esők idején eleség lehet bármilyen olajos mag, a fekete napraforgót, tökmagot szinte bármelyik madárfaj elfogyasztja készíthetünk madárkalácsot magok és olvasztott faggyú (nem gyertyából) keverékéből a háj, szalonna, az alma, a főtt tészta vagy rizs sok madár kedvenc eledele, az apróbb magokkal mint a köles, a durvára őrölt kukoricadarával vagy a muharral a kisebb fajtákat tudjuk az etetőhöz csalogatni legyen védett az etető, ha lehet lássuk el tetővel Mivel ne etessünk? a kenyérmorzsa, kenyérmaradék hamar savanyodik és hasmenést okozhat a sózott pirított magvak, a sózott vagy főtt szalonna, a romlott ételmaradékok mindenképpen kerülendők!

 Ne feledjük a valódi célt, hogy a madarakat a szűkös, téli, kevesebb tápanyagot biztosító időszakon átsegítsük, az ezzel járó sok öröm csupán hozadék!

címkék: